Dyniowe gnocchi z krewetkami w sosie śmietanowo pomarańczowym
Ingredients
Na dyniowe gnocchi:
- 800 g pure z dyni
- 150 g mąki
- jajko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 50 g masła
- 50 g startego parmezanu
Sos śmietanowo – pomarańczowy:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 200 gram parmezanu
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 czerwona cebula
Na krewetki:
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
Instructions
Na dyniowe gnocchi:
- Pokrojony w kostkę miąższ dyni włożyć do naczynia żaroodpornego i lekko przykryć folią aluminiową. Piec w 175 stopniach przez 30 minut. Wystudzoną dynię zblendować na pure . Jeżeli nie ma sezonu na dynię można kupić gotowe pure w puszce
- Przełożyć dyniowe pure na stolnicę .Doprawić przyprawami. Dodać jajko i przesianą mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Konsystencja powinna być zwarta, nie lejąca – masa nie powinna przyklejać się do palców.
- Z masy stwórz długie wałeczki. Podsyp je lekko mąką i pokrój na małe kluseczki. ( Ja nakładałam masę na łyżkę i robiłam coś na wzór klusek lanych )
- Gotować dyniowe gnocchi we wrzącej, osolonej wodzie. Czekać, aż wypłyną na powierzchnię.
Sos śmietanowo – pomarańczowy
- Cebulę obrać i pokroić w pół krążki . Podsmażyć ją na rozgrzanym maśle w rondlu. Do podsmażonej cebuli dodać sok z pomarańczy i dżem pomarańczowy. Odparować trochę płynu i dodać śmietanę, pieprz i sól. Mieszać do połączenia się składników .Pod koniec dodać starty parmezan .
- W garnku wymieszać gnocchi z sosem , żeby sos obkleił kluski
Na krewetki:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Podawać z krewetkami i dowolnymi warzywami .