Dyniowe drożdżówki z kremem jabłkowym. Raz na tydzień w Konefkowej kuchni robione jest coś słodkiego. Gdyby Konefka mieszkała z cała armią wojska, czułaby się spełniona, bo mogłaby piec codziennie. Niestety Konefka na podorędziu ma tylko jednego Królisia ( doświadczalnego ) i ten Królis nie ma aż takiej mocy przerobowej by Konefka czuła się zrealizowana. Króliś dodatkowo jest zwierzątkiem bardzo humorzastym i ciężko mu w kwestii kulinarnej dogodzić. Z pamiętnika humorzastego Królisia. Sobota…zaraz po obżarciu się Konefkowym ciastem po pępek…qufa mówiłem Ci, że masz nic nie piec, cukier mnie zabije, to jest kaloryczne i będę spasionym Królisiem…Poniedziałek..no jak już upiekłaś, to KTOŚ ( czytaj biedny, nieszczęśliwy Króliś )MUSI TO ZJEŚĆ…Czwartek…gdy już zostały same okruszki…Królis z paniką w oczach przegląda wszystkie szafki i półeczki…ale jak to nie ma ciasta? Ale jak to nic nie upiekłaś…żartujesz prawda? Te bułeczki z kremikiem jabłkowym były niezłe, nie masz gdzieś skitrane więcej? Piątek…No weź sie nie wygłupiaj i coś upiecz…Sobota…po upieczeniu … qufa mówiłem Ci, że masz nic nie piec … 😉
Bułeczki drożdzowe z kremem jabłkowym
Ingredients
Na krem jabłkowy
- 2½ kg jabłek obranych bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
- 400 g cukru
- 8 tabliczek białej czekolady
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Na ciasto drożdzowe
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 3/4 szklanki mleka letniego
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 50 g masła roztopionego
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- 2 jabłka pokrojone w plasterki
Instructions
Na krem jabłkowy
- Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
- Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.
Na ciasto drożdzowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego kremu jabłkowego i plasterki jabłka. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.