Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym. Soczysta pierś z kaczki z kwaskowym i lekko słodkim sosem pomarańczowym wzbogaconym czosnkiem podana z sałatką z buraka i śliwek węgierek.
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym
Ingredients
Na sos pomarańczowy
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku obrane i rozbite
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- miód opcjonalnie
Na kaczkę:
- 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g
Na sałatkę
- 1 upieczony lub ugotowany burak pokrojony w drobna kostkę
- 4 śliwki węgierki pokrojone w drobną kostkę
- garść ziaren granaty
- garść poszatkowanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Instructions
Na sos pomarańczowy
- Przekroić cytrynę i pomarańcze na pół i usunąć nasiona. Umieścić je w małym naczyniu do pieczenia. Dodać czosnek i skropić 2 łyżkami oleju.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż będą lekko rumiane, około 30 minut. Wyjąć naczynie do pieczenia na kratkę.
- Gdy ostygną, wycisnąć sok do naczynia do pieczenia. Usunąć skórkę i pozostałe nasiona. Miąższ i zawartość naczynia do pieczenia, w tym czosnku dodać do blendera. Dodać pozostałe 3 łyżki oleju i sól. Blendować aż czosnek zostanie całkowicie zmielony, a sos zemulgowany i lekko zagęszczony. Jeśli trzeba, dodać miód.
Na kaczkę:
- Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na sałatkę
- W miseczce umieścić musztardę z miodem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oliwę i sok z cytryny i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Przyprawić
- Burak, śliwki, granat i pietruszkę połączyć z sosem.
Duck breast with orange sauce
For orange sauce
- 2 oranges
- 1 lemon
- 3 cloves garlic peeled and smashed
- 5 tablespoons olive oil
- 1/2 teaspoon sea salt
- honey optional
For the duck:
- 2 duck breasts with skin each approx. 200 – 250 g, room temperature
For a salad
- 1 baked or boiled beetroot cut into small cubes
- 4 plums cut into small cubes
- a handful of grains of grenades
- a handful of chopped fresh parsley
- 2 tablespoons dijon mustard
- 2 tablespoons of liquid honey
- 1 tablespoon of olive oil
- 1 tablespoon of lemon juice
- salt and pepper to taste
For orange sauce
- Arrange a rack in the middle of the oven and heat to 180 C
- Cut the lemon and oranges in half crosswise and remove the seeds. Place them cut-side up in a small baking dish. Add the garlic and drizzle with 2 tablespoons of the oil.
- Roast until fruits are tender and lightly browned, about 30 minutes. Remove the baking dish to a wire rack.
- When they cool, squeeze the juice into the baking dish. Discard the pieces and any remaining seeds. Pour the contents of the baking dish, including the garlic, into a blender or mini food processor. Add the remaining 3 tablespoons oil and salt. Process until the garlic is completely puréed and the sauce is emulsified and slightly thickened. If necessary add honey.
For the duck:
- Preheat the oven to 200 ° C.
- Use a sharp knife to score across the duck breasts 4 times through the skin and fat but just barely to the meat. Rub the skin with salt, and pepper.
- Place on a cold pan with thick bottom skin down and heat on moderate heat, gradually smothering the skin. The whole process should take up to 14 minutes. Then turn the meat skin up and fry for about 2 minutes.
- Put the duck breast onto casserole dish and place in a preheated oven. Roast for 8 minutes. Take the breast out onto the plate and wait 5 minutes before slicing.
For a salad
- Put the mustard with honey in the bowl and mix thoroughly. Then add olive oil and lemon juice and mix vigorously to obtain a smoother and homogeneous consistency. Season
- Beet, plumes, pomegranate, and parsley combine with sauce.