Pierś z kaczki z sosem jabłkowym. Na bogato, bo sos jabłkowy wzbogacony rumem, brązowym cukrem i cynamonem, co daje nam bardzo przyjemny wyrazisty smak. Wszystko podane z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Petarda.
Pierś z kaczki z sosem jabłkowym
Składniki
Sos jabłkowy
- 3 jabłka pokrojne w kostkę
- 140 g masła
- 50 ml spiced rum
- 3 łyzeczki brązowego cukru
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- woda opcjonalnie
Na kaczkę
- 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g
Na ryż
- 200 gram ryzu arborio
- 400 ml mleka kokosowego
- szczypta soli do smaku
Instrukcje
Sos jabłkowy
- Na gorącej patelni rozpuścic połowe masła. Na masło wrzucic pokrojone w kostke jabłka i dusic kilka minut. Wlac rum i smażyc kolejne kilka minut. W razie koniecznosci podlewać wodą, zeby sie nie przypaliło. Dodac sok z cytryny. Dusic do momentu az jablka będa miekkie. Uwazac zeby sie nie rozpadly.Pod koniec dodac druga polowe masla i razem chwilę podusic, mieszajac
Na kaczkę
- Przygotowanie
- Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na ryż
- Ryz ugotowac na mleku kokosowym
- Piers z kaczki podawać z ryzem i sosem jabłkowym. U mnie dodatkowo plastry cukini zmieszane z chemurolla
Duck breast with apple sauce
Apple sauce
- 3 diced apples
- 140 grams of butter
- 50 ml of spiced rum
- 3 teaspoons of brown sugar
- juice of 1 lemon
- pinch of salt and pepper
- 1/2 teaspoon of cinnamon
- optional water
Duck
- 2 duck breasts with skin (each approx. 200 – 250 g)
Rise
- 200 grams of arborio rice
- 400 ml of coconut milk
- a pinch of salt to taste
Apple sauce
- Pour half the butter over the hot pan. On the butter put diced apples and cook for a few minutes. Pour the rum and fry another few minutes. If necessary add water so that it does not burn. Add lemon juice. Simmer until the apples are soft. Do not let them to fall apart. At the end add a second half of butter and saute for few minutes, stirring
Duck
- Preparation
- Take out the duck breast before being prepared from the frifge and leave it to be at room temperature. Preheat the oven to 200 ° C. Cut the duck breast with a knife from the skin side. Be careful not to damage the meat. Season with pepper and salt. Place on a cold pan with a thick bottom, skin down and heat on moderate heat gradually melting the skin. The whole process should take up to 14 minutes. Then turn the meat skin up and fry for about 2 minutes.
- Place the fried breasts in a preheated oven. Put the breast into a casserole (preferably heated together with the oven), skin up. Bake for 8 minutes. Take the breast out to the plate and wait 5 minutes before slicing.
Rise
- Cook rice with coconut milk till soft.
- Serve the duck breast with rice and apple sauce.