Drożdżowy wieniec z powidłami śliwkowymi
Składniki
Powidła:
- 1 słoik powideł śliwkowych 410 g
- 1 opakowanie śliwek suszonych 150 g, pokrojonych
- sok z 1 pomarańczy sparzonej, wyszorowanej
- 2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej + trochę mąki do posypania kruszonki
- 60 g cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko rozmiar M
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdzy suszonych
- 100 g masła rozpuszczonego
- 120 g cukru
- 100 ml mleka podgrzanego do 40°C
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- starta skórka z 1 pomarańczy sparzonej, wyszorowanej
- 1 białko jaja
- cukier puder i mleko do zrobienia lukru na ciasto
Instrukcje
Powidła:
- Suszone śliwki, powidła i sok z pomarańczy gotujemy douzyskania gestej masy . Dodajemy cynamon do smaku .Zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie
Kruszonka:
- Z podanych składników w miseczce robimy kruszonkę na ciasto
Ciasto drożdżowe:
- Drożdże mieszamy z cukrem , do uzyskania płynnej konststencji . Dodajemy ciepłe mleko . Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i do niego wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Odstawiamy na bok , przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrosniecia rozczynu około 15 – 20 min
- Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto . Dodajemy rozpuszczone masło oraz startą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy żeby podwoiło objętość .
- Wyrosnięte ciasto posypujemy mąką .Wykładamy na blat i rozwałkowujemy na duży , cienki prostokąt . Powidła wykładamy na rozwałkowane ciasto i rozmarowujemy po powierzchni .Zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony tak , żeby przykryc całe powidła .Ostrym nożem przecinamy rulon wzdłuż, na pół , zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą.
- Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy splecione ciasto tworząc wieniec. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
- Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na ok 30 min . Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C . Upieczony wieniec polewamy wcześniej przygotowanym lukrem
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’ (około 1,5 h, choć wyrastanie najlepiej przedłużyć), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postepować według powyższego przepisu.