Drożdże mieszamy z cukrem , do uzyskania płynnej konststencji . Dodajemy ciepłe mleko . Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i do niego wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Odstawiamy na bok , przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrosniecia rozczynu około 15 – 20 min
Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto . Dodajemy rozpuszczone masło oraz startą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy żeby podwoiło objętość .
Wyrosnięte ciasto posypujemy mąką .Wykładamy na blat i rozwałkowujemy na duży , cienki prostokąt . Powidła wykładamy na rozwałkowane ciasto i rozmarowujemy po powierzchni .Zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony tak , żeby przykryc całe powidła .Ostrym nożem przecinamy rulon wzdłuż, na pół , zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą.
Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy splecione ciasto tworząc wieniec. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na ok 30 min . Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C . Upieczony wieniec polewamy wcześniej przygotowanym lukrem