Szukaj
Close this search box.

Drożdżowy wieniec z powidłami śliwkowymi

Drożdżowy wieniec z powidłami śliwkowymi

Składniki
  

Powidła:

  • 1 słoik powideł śliwkowych 410 g
  • 1 opakowanie śliwek suszonych 150 g, pokrojonych
  • sok z 1 pomarańczy sparzonej, wyszorowanej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej + trochę mąki do posypania kruszonki
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko rozmiar M

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdzy suszonych
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 120 g cukru
  • 100 ml mleka podgrzanego do 40°C
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • starta skórka z 1 pomarańczy sparzonej, wyszorowanej
  • 1 białko jaja
  • cukier puder i mleko do zrobienia lukru na ciasto

Instrukcje
 

Powidła:

  • Suszone śliwki, powidła i sok z pomarańczy gotujemy douzyskania gestej masy . Dodajemy cynamon do smaku .Zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie

Kruszonka:

  • Z podanych składników w miseczce robimy kruszonkę na ciasto

Ciasto drożdżowe:

  • Drożdże mieszamy z cukrem , do uzyskania płynnej konststencji . Dodajemy ciepłe mleko . Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i do niego wlewamy drożdże z mlekiem. Mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Odstawiamy na bok , przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrosniecia rozczynu około 15 – 20 min
  • Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto . Dodajemy rozpuszczone masło oraz startą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i czekamy żeby podwoiło objętość .
  • Wyrosnięte ciasto posypujemy mąką .Wykładamy na blat i rozwałkowujemy na duży , cienki prostokąt . Powidła wykładamy na rozwałkowane ciasto i rozmarowujemy po powierzchni .Zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony tak , żeby przykryc całe powidła .Ostrym nożem przecinamy rulon wzdłuż, na pół , zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą.
  • Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy splecione ciasto tworząc wieniec. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
  • Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na ok 30 min . Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C . Upieczony wieniec polewamy wcześniej przygotowanym lukrem

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’ (około 1,5 h, choć wyrastanie najlepiej przedłużyć), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postepować według powyższego przepisu.

Drozdzowe 3 (2).jpg

Drozdzowe 8

Drozdzowe 9.jpg

P7039161 (2).JPG

P7039173 (2).JPG

P7039174 (2).JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube