Drożdżówki z serem i rabarbarem

Drożdżówki z serem i rabarbarem. Bułeczki drożdzowe z nadzieniem serowym i karmelizowanym rabarbarem. Ich jedyną wadą jest to, że za szybko znikają

Drożdżówki z serem i rabarbarem

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes
Course Dessert
Cuisine international

Ingredients
  

Na masę serową:

  • 1/4 szkl cukru
  • 1 żółtko
  • 200 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki budyniowego proszku
  • Na rabarbar
  • 400 g rabarbaru ze skórką pociętego na małe kawałki
  • 100 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki wody

Na ciasto drożdzowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • Na masę serową:

Instructions
 

Na masę serową:

  • Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać

Na rabarbar

  • W małym rondelku umieścić cukier, wymieszać z wodą. Podgrzewać,na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru ( nie mieszać w trakcie podhgrzewania ) Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor. Dodać rabarbar, wymieszać. Gotować do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Na ciasto drożdzowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie taego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego a na wierzch położyc rabarbar Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Keyword bułeczki drożdżowe, drożdżówki, królik na słodko, wegetariańskie

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube