Drożdżówki z serem i pomarańczową marmoladą . Ciasto drożdzowe z dodatkiem dyniowego puree. Drożdzówki sa bardzo miękkie i świetnie smakują z nadzieniem serowym i lekko goryczkową marmolada z pomarańczy. Idealne na śniadanie z kubkiem mleka.
Drożdżówki z serem i pomarańczową marmoladą
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Course Breakfast, Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na bułeczki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 3/4 szklanki mleka letniego
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 50 g masła roztopionego
- 1/4 łyżeczki soli
Na nadzienie serowe
- 400 g mielonego twarogu lub sera philadelphia
- 1 budyn waniliowy
- 120 g cukru pudru
- 30 g masła
Dodatkowo
- 1 słoiczek marmolady pomarańczowej
Instructions
Na bułeczki
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Pod koniec wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Zarobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobic kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręczniczkiem kuchennym aż podwoi objętość (zajmie to około 1,5 godziny).
Na nadzienie serowe
- Twaróg włożyć do miski, dodać budyn, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
- Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na wierzchu rozsmarować nadzienie serowe a potem marmoladę pomarańczową
- Zwinąć jak roladę, pokroić ostrym nożem w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC i przez około 13 minut
Metoda dla tych co uzywają maszyny do chleba
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Keyword bułeczki drożdżowe, drożdżówki, królik na słodko, marmolada, poimarańcze