Drożdżówki z serem i malinami. Miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z sera i świeżych malin. Puszyste i rozpływające się w ustach. Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Uzależniające.
Drożdżówki z serem i malinami
Składniki
Na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
- 215 ml mleka
- 100 g masła roztopionego
- 1 duże jajko
- 2 duże żółtka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1/4 łyżeczki soli
Na nadzienie serowe
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 3 – 4 łyżki cukru
- 3 łyżki proszku budyniowego
Dodatkowo
- 500 gr świeżych malin
Na kruszonkę
- 50 g masła roztopionego
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Instrukcje
Na ciasto drożdżowe
- Przesianą mąkę połączyć z suchymi drożdżami. (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić na tyle długo, żeby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto drożdżowe. Z ciasta zrobić kulę i umieścić w misce posypanej mąką. Odłożyć na około 90 min w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość. Po upływie tego czasu krótko wyrobić. Ciasto podzielić na dwanaście kawałków i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na większej blaszce zachowując odstęp. Pozostawić na ok 45 min, żeby wyrosły. Używając dna szklanki, w każdej bułeczce robić wgłębienie. Każde wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym i malinami. Posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do do 170ºC i piec około 30 minut
Na nadzienie serowe
- Wszystkie składniki dobrze rozdrobnić widelcem i wymieszać
Na kruszonkę
- Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Metoda dla osób używających maszyny do chleba :
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Raspberry rolls.
For yeast cake
- 500 g of plain flour
- 14 g of easy bake yeast
- 215 ml of milk
- 100 g butter melted
- 1 large egg
- 2 large yolks
- 100 g of fine sugar for baking
- 1/4 teaspoon of salt
For cheese filling
- 250 g mascarpone cheese
- 1 egg yolk
- 3 – 4 tablespoons of sugar
- 3 tbsp of custard powder
Additionally
- 500 gr of fresh raspberries
For crumble
- 50 g butter melted
- 100 g of plain flour
- 50 g sugar
For yeast cake
- Combine the sifted flour with dry yeast. Add the remaining ingredients. Knead it long enough to get a flexible, smooth yeast dough. Make a round shape and put in a bowl sprinkled with the flour. Leave for about 90 minutes into a warm place to double the volume. After this time, knead again. Divide the dough into twelve pieces and form round buns. Place on a larger sheet, keeping the space. Leave it for 45 minutes to grow. Using a glass, make a hollow in each bun. Each cavity fills with cheese and raspberries. Sprinkle with crumble.
- Bake in an oven preheated to 170 ° C and bake for about 30 minutes
For cheese filling
- Mix well all ingredients using a fork.
For crumble
- Place all ingredients in a bowl and make a crumble between your fingers.
The method for people using bread machines:
- Place all ingredients in the machine. First, fluids, then loose products and finally dry yeast. Set the kneading and dough program. After finishing the program (1.5 h), remove the cake, knead it briefly. Continue to follow the above instruction