Szukaj
Close this search box.

Drożdżówki z serem I malinami/Raspberry rolls

Drożdżówki z serem i malinami. Miękkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z sera i świeżych malin. Puszyste i rozpływające się w ustach. Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Uzależniające.

Drożdżówki z serem i malinami

Składniki
  

Na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
  • 215 ml mleka
  • 100 g masła roztopionego
  • 1 duże jajko
  • 2 duże żółtka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki soli

Na nadzienie serowe

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki proszku budyniowego

Dodatkowo

  • 500 gr świeżych malin

Na kruszonkę

  • 50 g masła roztopionego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Instrukcje
 

Na ciasto drożdżowe

  • Przesianą mąkę połączyć z suchymi drożdżami. (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić na tyle długo, żeby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto drożdżowe. Z ciasta zrobić kulę i umieścić w misce posypanej mąką. Odłożyć na około 90 min w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość. Po upływie tego czasu krótko wyrobić. Ciasto podzielić na dwanaście kawałków i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na większej blaszce zachowując odstęp. Pozostawić na ok 45 min, żeby wyrosły. Używając dna szklanki, w każdej bułeczce robić wgłębienie. Każde wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym i malinami. Posypać kruszonką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do do 170ºC i piec około 30 minut

Na nadzienie serowe

  • Wszystkie składniki dobrze rozdrobnić widelcem i wymieszać

Na kruszonkę

  • Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.

Metoda dla osób używających maszyny do chleba :

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

 

Raspberry rolls.

 

For yeast cake

  • 500 g of plain flour
  • 14 g of easy bake yeast
  • 215 ml of milk
  • 100 g butter melted
  • 1 large egg
  • 2 large yolks
  • 100 g of fine sugar for baking
  • 1/4 teaspoon of salt

For cheese filling

  • 250 g mascarpone cheese
  • 1 egg yolk
  • 3 – 4 tablespoons of sugar
  • 3 tbsp of custard powder

Additionally

  • 500 gr of fresh raspberries

For crumble

  • 50 g butter melted
  • 100 g of plain flour
  • 50 g sugar

For yeast cake

  1. Combine the sifted flour with dry yeast. Add the remaining ingredients. Knead it long enough to get a flexible, smooth yeast dough. Make a round shape and put in a bowl sprinkled with the flour. Leave for about 90 minutes into a warm place to double the volume. After this time, knead again. Divide the dough into twelve pieces and form round buns. Place on a larger sheet, keeping the space. Leave it for 45 minutes to grow. Using a glass, make a hollow in each bun. Each cavity fills with cheese and raspberries. Sprinkle with crumble.
  2. Bake in an oven preheated to 170 ° C and bake for about 30 minutes

For cheese filling

  1. Mix well all ingredients using a fork.

For crumble

  1. Place all ingredients in a bowl and make a crumble between your fingers.

The method for people using bread machines:

  1. Place all ingredients in the machine. First, fluids, then loose products and finally dry yeast. Set the kneading and dough program. After finishing the program (1.5 h), remove the cake, knead it briefly. Continue to follow the above instruction

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube