Drożdżówki z serem i czereśniami. Już tak dawno nie robiłam bułeczek drożdżowych, że za nimi zatęskniłam. Zamarzył mi się zapach ciasta drożdżowego więc postanowiłam zrobić moje ulubione bułeczki z nadzieniem serowym i pięknymi, dojrzałymi czereśniami.
Drożdżówki z serem i czereśniami
Ingredients
Na masę serową:
- 1/4 szkl cukru
- 1 żółtko
- 400 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki budyniowego proszku
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- 500 g czereśni przekrojonych na pół i wydrylowanych
Instructions
Na masę serową:
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać
Na ciasto drożdzowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego a na wierzch ułożyć czereśnie. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki