Drożdżówki z prażonymi jabłkami. Jedne z moich ulubionych, bo ja uwielbiam jabłka prażone z cynamonem. Niestety tez ulubione Królika ( doświadczalnego ) i musiałam kilka sobie schowac, bo jak menda sie dorwała to tylko po kilku minutach pysk był uwalony w kruszonce i po drożdżowkach zostało wspomnienie. Dobrze, że sobie coś skitrałam po cichu na zaś, to potem za plecami Królika mogłam delektować się ich smakiem. Musiałam jeść bezgłosnie, bo Króliś, gdyby usłyszał, że jem i sie nie podzieliłam, potraktowałby mnie tym swoim “zwrokiem” mordercy. Kto widział Królika, wie jaki ma ” zwrok” Strach sie bać.
Drożdżówki z prażonymi jabłkami
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na jabłka
- 1,5 kg jabłek najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru lub więcej, w zależności od odmiany jabłek
- 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżka masła
Na ciasto drożdzowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
Instructions
Na jabłka
- Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
- Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia
Na ciasto drożdżowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego prażonych jabłek. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Keyword bułeczki drożdżowe, drożdżówki, jabłka, królik na słodko