Drożdżówki z pastą z kurczaka. Jakiś czas temu robiłam pastę kanapkową z kurczaka. Do pasty dodałam suszone pomidory dla podkręcenia smaku. Ponieważ trochę pasty mi zostało, postanowiłam ją wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych ślimaczków. Świetne na śniadanie czy jako przekąska do pracy.
Drożdżówki z pastą z kurczaka
Składniki
Na pastę z kurczaka
- 2 ugotowane udka z kurczaka mogą być z rosołu, samo mięso
- 100 gramów serka philadelphia
- 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyzki pasty tagine niekoniecznie, może być koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Drożdżowe slimaczki
- 540 g mąki pszennej
- 1/2 łyzeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Dodatkowo
- garść zielonych oliwek
Instrukcje
Pasta z kurczaka
- Cebulę podsmażyć na oleju. W misie blendera umieścic cebulę, mięso, pomidory suszone, ser i pastę tagine. Doprawić do smaku. Zmiksować na kremową konsystencję.
Drożdżowe slimaczki
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (jesli mamy świeże, wpierw zrobic rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, odpowiednio długo, by ciasto miało miękkią i elastyczną konststencję. Zrobić kulę. Dać do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce,aż podwoi objętość. ( około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Blat i wałek posypać mąką żeby ciasto się nie kleiło.
- Przygotowane ciasto posmarować pastą z kurczaka. Posypać oliwkami.Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem podzielić na równe 10 części. Ruloniki ułożyć na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .
Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.



Rolls with chicken paste
Na pastę z kurczaka
- 2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu, samo mięso)
- 100 gramów serka philadelphia
- 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyzki pasty tagine (niekoniecznie, może być koncentrat pomidorowy)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Drożdżowe slimaczki
- 540 g mąki pszennej
- 1/2 łyzeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła (roztopionego)
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Dodatkowo
- garść zielonych olwek (niekoniecznie)
Na pastę z kurczaka
- 2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu, samo mięso)
- 100 gramów serka philadelphia
- 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyzki pasty tagine (niekoniecznie, może być koncentrat pomidorowy)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Drożdżowe slimaczki
- 540 g mąki pszennej
- 1/2 łyzeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła (roztopionego)
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Dodatkowo
- garść zielonych olwek ( niekoniecznie )