Króliś (doświadczalny) poleca: drożdżówki z ananasowym curdem
🍋Już od jakiegoś czasu łaziły za Konefką drożdżówki, takie wiecie domowe i puszyste. No łaziły, łaziły, tak sie naprzykrzały, że wyłaziły i Konefka zrobiła.
🍋Tym razem z ananasowym kremem. Konefka miała w domu jakąś zabłąkaną puszkę ananasa, więc z niego zrobiła ananasowy curd, lub inaczej krem. Krem powstał z połączenia ananasowego puree, żółtek, masła i cukru. Pierdylion kalorii, ale jakie pyszne.
🍋Drożdżówki nie przetrwały długo, Konefka zjadła od razu dwie do kawy. Króliś (doświadczalny) jak je zobaczył to wpierw marudził, że znowu słodkie… i on przytyje albo zaraz umrze…i z tej rozpaczy zeżarł 5 za jednym zamachem. Mimo takiej ilości nadal żyje.
🍋Tyle lat prób, tyle lat nadziei a ta menda nadal nie padła po Konefkowym gotowaniu. Drożdżówki najlepsiejsze są tego samego dnia. Kwaskowo słodki kremik robi tu całą robotę.
Drożdżówki z ananasowym curdem
Składniki
Na ananasowy curd
- 1 puszka ananasa ok 435 g w soku zblendowanych na puree
- 9 żółtek
- 200 g masła
- 250 g drobnego cukru
- 2 cytryny sok
Na ciasto drożdżowe
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 g mleka
- pół łyżeczki soli
- 75 g masła roztopionego
dodatkowo
- 1 puszka ananasa ok 435 g w plastrach
Instrukcje
Na ananasowy curd
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać i połączyć z masłem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać ananasowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno ananasowá tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. (Może to zająć trochę czasu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję)
Na ciasto drożdżowe
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 18 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu w 12 bułeczkach szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego ananasowego curdu i na to położyć kawałki ananasa. na 6 pozostałych ułożyć cały plaster ananasa z puszki. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Odstawić na 20 min.
- Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Podrzucam przepis na drożdżówki z lemon curd i truskawkami https://kroolinaria.pl/drozdzowki-z-lemon-curd-i-truskawkami/