Szukaj
Close this search box.

Drożdżowe ślimaczki z paprykowym pesto/Yeast-buns with pepper pesto

Drożdźowe ślimaczki

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina 30 minuty
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Breakfast, Main Course
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Pesto z pieczonej papryki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 120 g orzeszków pini
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • garść startego parmezanu

Na ciasto drożdzowe

  • 540 g mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Dodatkowo

  • 1 opakowanie kremowego białego sera typu philadelphia

Instrukcje
 

Pesto z pieczonej papryki

  • Papryki przekroic na pól. Usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroic na ćwiartki. Posmarować je oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
  • Zblendować razem paprykę, orzechy, pokrojony na kawałki czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem

Na drożdzowe ciasto

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
  • Przygotowany prostokąt posmarować pesto i posmarować serkiem philadelphia.Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na równe 10 części. Ułożyć je na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
  • Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .

Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Słowo kluczowe bułeczki drożdżowe, drożdżówki, pesto

 

 

 

 

 

 

 

Yeast-buns with pepper pesto

 

  • Yeast-buns with pepper pesto

Pepper Pesto

  • 2 red peppers
  • 2 orange peppers
  • 120 g of pine nuts
  • 3 cloves of garlic
  • 5 tablespoons of oil
  • salt and freshly ground pepper to taste
  • a handful of grated parmesan cheese

For dough

  • 540 g of bread flour
  • 1/2 teaspoon of fine sugar
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 10 g of dry yeast
  • 75 g of butter (melted)
  • 250 ml of milk
  • 2 large eggs

Additionally

  • 1 pack of Philadelphia cheese

Pepper Pesto

  1. Peppers cut into half. Remove the seeds. Then cut into quarters. Lubricate them with oil and bake in an oven preheated to 180 degrees, on a baking tray lined with baking paper for 20 minutes.
  2. Blend together the peppers, nuts, garlic, parmesan, and oil into a smooth paste. Season with salt and pepper

For buns

  1. Mix the flour with the dry yeast. Add the remaining ingredients and knead. At the end add melted butter. Knead till dough is soft and flexible. Form a ball out of the dough and, put in a floured bowl. Set aside in a warm place. Cover with a kitchen towel, to double the volume (it will take about 1.5 hours).
  2. After this time, roll the dough into a rectangle shape measuring 40 x 50 cm, gently sprinkling the surface and the rolling pin with flour, so that the dough does not stick.
  3. Fill the prepared rectangle evenly with pesto and Philadelphia cheese. Then roll up tightly along the short side to the shape of the roll. Cut with the sharp knife into approximately 3 cm pieces. Put on the baking tray rack covered with the baking non-stiick paper without letting them touch each other. Cover with a kitchen towel, let it rest for about 30 minutes (should double in volume)
  4. Put the buns into the oven preheated to 180ºC and bake for about 20 min. Remove and cool ).
 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube