Drożdżowe bułeczki z burakowym pesto. Pyszne, drożdżowe ślimaczki nadziewane burakowym pesto, serem philadelphia, tartym parmezanem i kolendrą. Świetne na śniadanie, do pracy, czy do na szkolną przekąskę.
Drożdżowe bułeczki z burakowym pesto
Składniki
Buraczane pesto
- 3 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów pini
- 1/4 szklanki tartego sera grana padano
- 1/2 limonki
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Na bułeczki
- 540 g mąki pszennej
- 1/2 łyzeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- 1 opakowanie kremowego białego sera typu philadelphia
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry
- buraczane pesto opcjonalnie
- tarty parmezan opcjonalnie
Instrukcje
Buraczane pesto
- Buraki umyć i ugotować/uparować/upiec w skórce. Obrać ze skórki.
- Pokroić na mniejsze kawałki i przłożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję
Na bułeczki
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
- Przygotowany prostokąt posmarować pesto. Następnie posmarować serkiem philadelphia i posypać startym serem parmezan. Posypać kolendrą. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 10 części). Ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem, w sporych odstępach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiemi wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .
Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :
- Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Beetroot pesto yeast buns.
Beetroot Pesto
- 3 cooked beetroots
- 2 cloves of garlic crushed
- 1/2 cup of pine nuts
- 1/4 cup of grated Grana Padano cheese
- 1/2 lime
- olive oil
- salt
- Pepper
For buns
- 540 g of bread flour
- 1/2 teaspoon of fine sugar
- 3/4 teaspoon of salt
- 10 g of dry yeast
- 75 g of butter (melted)
- 250 ml of milk
- 2 large eggs
- 1 pack of Philadelphia cheese
- Grated parmesan optional
- beetroot pesto
- chopped coriander
Beetroot Pesto
- Cut the beetroot into smaller pieces and put into a blender. Add garlic and nuts and squeezed juice from the half of the lime. Mix. Add grated cheese, season with salt and pepper to taste. If the mixture is too thick, add olive oil to obtain the desired consistency.
For buns
- Mix the flour with the dry yeast. Add the remaining ingredients and knead. At the end add melted butter. Knead till dough is soft and flexible. Form a ball out of the dough and, put in a floured bowl. Set aside in a warm place. Cover with a kitchen towel, to double the volume (it will take about 1.5 hours).
- After this time, roll the dough into a rectangle shape measuring 40 x 50 cm, gently sprinkling the surface and the rolling pin with flour, so that the dough does not stick.
- Fill the prepared rectangle evenly with beetroot pesto, Philadelphia cheese, parmesan cheese, and chopped coriander. Then roll up tightly along the short side to the shape of the roll. Cut with the sharp knife into approximately 3 cm pieces. Put on the baking tray rack covered with the baking non-stiick paper without letting them touch each other. Cover with a kitchen towel, let it rest for about 30 minutes (should double in volume)
- Put the buns into the oven preheated to 180ºC and bake for about 20 min. Remove and cool.
- The method for people using bread machines:
- Place all ingredients in the machine. First fluids, then loose products and finally dry yeast. Set the kneading and dough program. After finishing the program (1.5 h), remove the dough, knead it briefly. Continue to follow the above instruction