Dorsz z zieloną sałatką. Czasem trzeba zjeść coś zdrowego stąd propozycja na sałatkę z soczewicą, brokułem, żółta papryką, koprem włoskim i orzechami laskowymi. Samo zdrowie. Do tego smacznie, więc nie ma c kręcić nosem, że tyle zieleniny. Ta zielenina to dla naszego dobrego samopoczucia i zastrzyku energii.
Dorsz z zieloną sałatką
Ingredients
Na sałatkę
- kilka różyczek ugotowanego brokuła
- 1/2 kopru włoskiego pokrojonego w paski
- sałata
- 1 żółta papryka pokrojona w paski
- 1 czerwona cebula pokrojona w paski
- jajko ugotowane
- zielony ogórek pokrojony w plastry
- 50 gramów soczewicy z puszki
- garść prażonych orzechów laskowych
Dressing
- 4 czubate łyżeczki gruboziarnistej musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Na rybę
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cytryna sok
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir koperek
Instructions
Na sałatkę
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce i przed podaniem posolić, dodać świeżo mielony pieprz i polać dressingiem
Na rybę
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp