Dorsz z sałatką z cukinii i gruszki. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka z cukinii, gruszki, chrupiącego jabłka, selera naciowego, ogórka i fig. Sałatka podana z dorszem z piekarnika.
Dorsz z sałatką z cukinii i gruszki
Składniki
Na sałatkę
- 1 cukinia pokrojona w słupki
- 1 gruszka umyta pokrojona w słupki
- 1 jablko umyte pokrojone w słupki
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w słupki
- 1/2 ogórka pokrojonego w słupki
- świeża pietruszka dorbno pokrojona
- 4 figi pokrojone w plasterki
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
- 1 łyżka ziaren dynii
- majonez musztarda
- sol
- pieprz
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cytryna sok
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Instrukcje
Na sałatkę
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem i musztardą.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
[:en]
Cod with zucchini and pear salad. Quickly prepared and very tasty salad made of zucchini, pear, crunchy apple, celery, cucumber and fig. Salad served with cod from the oven.
[:]