Dorsz z pikantną ciecierzycą/Cod with spicy chickpeas

Dorsz z pikantną ciecierzycą. Aromatyczna ryba w towarzystwie chrupiącej, pikantnej ciecierzycy z dodatkiem humusu zaostrzonego suszonymi pomidorami. Całość podana z chlebem pita.

Dorsz z pikantną ciecierzycą

Ingredients
  

Na hummus

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
  • 200 g ugotowanej białej fasoli może być z puszki
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 12 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka pasty TAHINI
  • 3 ząbki czosnku przeciśniete rzez praskę
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki z oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Pikanta ciecierzyca

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy może byc z puszki
  • ok. 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry pieprz do smaku
  • oliwa

Instructions
 

Na hummus

  • Wszystkie składniki umieścić blenderze i zmiksować na gładką masę. W razie konieczności dodać zalewy z ciecierzycy, żeby było łatwiej miksować. Można tez dodać trochę wody, jeśli pasta będzie za gęsta. Przełożyć do słoiczków, Na wierzch ułożyć kilka pokrojonych na kawałki. Zaląc oliwą z suszonych pomidorów i wstawić do lodówki.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.

Pikanta ciecierzyca

  • Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Dodać ciecierzycę, sos sojowy , posypać wszystkimi przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Rybę podawać z chlebem pita, humusem, pikantną ciecierzyca i marchewkami

 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube