Przepis znaleziony na jednym z angielskich blogów. Ja już pisałam nie raz , ze my sie z ryba nie za bardzo lubimy. Ale ta rybę nawet ja polubiłam. To zasługa tego sosu na winie 😉 I towarzystwa pomidorów i papryk . Jest naprawdę smacznie
Dorsz w sosie z białego wina
Ingredients
Na sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- 500 gram pomidorków koktajlowych przekrojonych na pol
- Kilka sztuk suszony pomidorów
- Papryki mini czerwone i żółte ok 4 sztuk
- 1/4 szklanki półwytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki świeżej bazylii drobno posiekanej
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu czarnego
Na dorsza
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 funtów świeżego dorsza pokroić w 4 filety
- Sól i pieprz
źródło inspiracji
http://bakerbynature.com/pan-seared-cod-in-white-wine-tomato-basil-sauce/