Dorsz z patelni w sosie z białego wina

Przepis znaleziony na jednym z angielskich blogów. Ja już pisałam nie raz , ze my sie z ryba nie za bardzo lubimy. Ale ta rybę nawet ja polubiłam. To zasługa tego sosu na winie 😉  I towarzystwa pomidorów i papryk . Jest naprawdę smacznie

Dorsz w sosie z białego wina

Ingredients
  

Na sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 500 gram pomidorków koktajlowych przekrojonych na pol
  • Kilka sztuk suszony pomidorów
  • Papryki mini czerwone i żółte ok 4 sztuk
  • 1/4 szklanki półwytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii drobno posiekanej
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu czarnego

Na dorsza

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 funtów świeżego dorsza pokroić w 4 filety
  • Sól i pieprz


P1015806.jpg

P1018100.JPG

P1015840.JPG

źródło inspiracji

Pan-Seared Cod in White Wine Tomato Basil Sauce

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube