Dorsz z grillowana oberżyną marynowana w sosie miso. Pyszny pomysł na zdrowy obiad. Ryba pieczona w piekarniku w towarzystwie oberżyny marynowanej w sosie miso. Całość podana z lekka sałatką z selera naciowego, z dodatkiem orzeszków pini.
Dorsz z grillowana oberżyną
Składniki
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku rpzeciśniete przez praskę
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Na oberżynę
- Potrzebna grillownica
- 2 oberżyny pokrojone na plastry
- 100 ml mirin
- 2 łyżki pasty miso
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Na warzywa
- garść poszatkowanej kolendry
- garść pokruszonych orzechów pekan i Pini
- poszatkowany szczypior
- garść pokrojonego w kostkę selera naciowego
- 3 rzodkiewki pokrojone w kostkę
- sól pieprz
- odrobina oliwy
Instrukcje
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
Na oberżynę
- W małej miseczce wymieszać składniki marynaty. Połową posmarować obie strony oberżyny. Odstawić na 15 minut. Grillować przez 10 min z każdej aż środek będzie miękki. Międzyczasie polewać marynata
Na warzywa
- Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Dorsza podawać z grillowaną oberżyną i warzywami
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp