Szukaj
Close this search box.

Dorsz z czerwonym kaszotto i zieloną sałatką/Cod with a beetroot buckwheat risotto

Dorsz z czerwonym kaszotto i zieloną sałatką . Pomysł na smaczne i zdrowe danie.  Aromatyczne, burakowe kaszotto z dodatkiem zielonej sałatki, w której mamy bób, awokado, szparagi i sałatę. Całość sałatki wykończona miodowo musztardowym dressingiem. Na talerzu jest nie tylko kolorowo ale jest tez smacznie.

Dorsz z czerwonym kaszotto i zieloną sałatką

Składniki
  

Na risotto

  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 150 gr kaszy pęczak
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku buraczanego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina.
  • czerwona papryka i kurkuma do smaku

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Dressing :

  • 2 łyżeczki musztardy gruboziasrnistej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na sałatę

  • 1/4 główki sałaty
  • 50 gr ugotowanego i obranego bobu
  • pęczek ugotowanych szparagów
  • awokado

Instrukcje
 

Na risotto

  • Na głebokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucic pokrojone w kostke jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać suchą kaszę. Podsmażyć, pozwalając żeby kasza wchłonęla przyprawy i smak z patelni.
  • Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować kaszę bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż kasza będzie ugotowana ( ok. 30 minut). Doprawić solą i pieprzem.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut

Na sałatę

  • Poszarpane liście sałaty połączyć z bobem, ugotowanymi na parze szparagami ( poktojonymi na mniejsze kawałki ) i awokado pokrojonym w plastry.

Dressing :

  • W niewielkim słoiku umieść musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Zmiksować aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.
  • Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli.

 

Cod with a beetroot buckwheat risotto

 

For the risotto

  • 1 apple cut into cubes
  • 2 baked beetroots cut into cubes
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 onion diced
  • 4 cloves of garlic crushed
  • 150 grams of pearl barley
  • 200 ml of vegetable stock
  • 200 ml of beetroot juice
  • 1/4 cup of red wine.
  • red pepper and turmeric to taste

For Cod

  • 2 cod fillets
  • 4 cloves of garlic crushed
  • 1 lemon
  • 2 tablespoons of oil
  • pepper
  • salt
  • thyme
  • ginger
  • dill

Dressing:

  • 2 teaspoons of wholegrain mustard
  • 1 teaspoon of liquid honey
  • 1 clove of garlic
  • 100 ml of rapeseed oil
  • 2 tablespoons of lemon juice

For lettuce

  • 1/4 head of lettuce
  • 50 gr of boiled and peeled broad bean
  • a bunch of cooked asparagus
  • an avocado

For the risotto

  1. In a deep pan, sprinkle the diced onion on a tablespoon of olive oil (Cook about 10 minutes). Add salt and garlic. Put diced apples. Fry with onions, add diced beetroots. Pour dry buckwheat. Fry, letting the grits absorb the spices and the taste of the pan.
  2. Pour the wine and evaporate. Add turmeric and paprika powder.
  3. Pour half a cup of hot stock and cook uncovered to absorb most of the liquid. Then pour another portion of stock and cook as before. Repeat the process until the porridge is cooked (about 30 minutes). Season with salt and pepper.

For Cod

  1. Heat the oven to approximately 180 ° Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat the aluminum foil with olive oil. Put a fish in the foil and wrap it well. Bake for about 30 minutes

Dressing:

  1. In a small jar, place mustard, honey and a clove of garlic pressed through the press.
  2. Mix until the ingredients combine, then gradually add oil without breaking the mixing.
  3. Finally, season with lemon juice and a pinch of salt.

For lettuce

  1. Torn leaves of lettuce and combine with broad beans, steamed asparagus (chopped into smaller pieceand avocado cut into slices.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube