Dorsz w sosie z ciecierzycą i szpinakiem. Ryba podana w towarzystwie gęstego, aromatycznego sosu z ciecierzycą i szpinakiem. Sos wykończony śmietanką. Całość podana z ryżem.
Dorsz w sosie z ciecierzycą i szpinakiem
Ingredients
- 4 kawałki dorsza
- 500 gramów szpinaku
- 2 marchewki
- 200 gramów ciecierzycy z puszki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 chili pokrojone na małe kawałki
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka poszatkowanej kolendry
- opcjonalnie kmin rzymski czerwona słodka papryka i granulowany czosnek
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 300 ml słodkiej śmietany do sosów
- szczypta kurkumy
Instructions
- Na tłuszczu umieścić marchewkę pokrojona w talarki. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać pokrojona w kostkę cebulę i dusić do zeszklenia. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy swoja objętość dodać ciecierzycę. Przełożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia. Dodać bulion, sok z limonek i przyprawy.Wlać śmietankę. Wymieszać. Dodać kawałki dorsza i całość wstawić do piekarnika ( 180 C) na około 30 min bez przykrycia, żeby zredukować nadmiar płynu.
- Można podawać z ryżem.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp