Dorsz w sosie musztardowym z soczewicą i bobem to propozycja na danie obiadowe, gdzie ryba podana jest z wyrazistym sosem musztardowym. Sos z cukinią, szpinakiem, soczewicą i bobem wykończony śmietaną. Całość podana z ryżem.
Dorsz w sosie musztardowym z soczewicą i bobem
Ingredients
Na rybę
- 2 marchewki posiekane w plasterki
- 1 cukinia pokrojona w plastry
- 100 gramów bobu ugotowanego i obranego ze skóry
- kilka suszonych pomidorów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- pęczek świeżej pietruszki posiekanej
- 1 puszka soczewicy
- 1/2 szkl bulionu
- 500 gramów młodego szpinaku
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki musztardy
- 500 gramów dorsza pokrojonego w kawałki
Instructions
Na rybę
- Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Cukinię pokroic w plasterki. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni podsmazyc marchewkę i cukinię. Dodać cebule i poddusić razem z marchewką i cukinią. Dodać bulion.Wrzucic suszone pomidory. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Pod koniec dodac ugotowany i obrany bób.Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać dorsza i dusić razem całość około 30 min.