Szukaj
Close this search box.

Dorsz w sosie koperkowym

Ryba podana w kremowym, mocno koperkowym sosie z dodatkiem ziemniaczanego pure i kapustą. Obiad niepokomplikowany do wykonania, a jednak mimo swojej prostoty smaczny.  

Dorsz w sosie koperkowym

Składniki
  

Składniki na ziemniaczane pure

  • 500 gram mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

Na rybę:

  • Filet z dorsza 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Na sos koperkowy

  • śmietana 12% 250 ml
  • masło 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • koperek świeży 1 pęczek
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu

Instrukcje
 

Na ziemniaczane pure

  • Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
  • Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

Na rybę:

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Na sos koperkowy

  • W małym rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mieszać. Do garnka z masłem i mąką wlać bulion, mieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać powoli śmietanę i wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem.
  • U mnie dodatkowo ćwiartki kapusty podgotowane w wodzie i podsmażone na patelni.

 

P1013949.JPG

P1013951.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube