Ryba podana w kremowym, mocno koperkowym sosie z dodatkiem ziemniaczanego pure i kapustą. Obiad niepokomplikowany do wykonania, a jednak mimo swojej prostoty smaczny.
Dorsz w sosie koperkowym
Składniki
Składniki na ziemniaczane pure
- 500 gram mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
Na rybę:
- Filet z dorsza 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Na sos koperkowy
- śmietana 12% 250 ml
- masło 2 łyżki
- mąka 1 łyżka
- koperek świeży 1 pęczek
- sól
- pieprz
- 250 ml bulionu
Instrukcje
Na ziemniaczane pure
- Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
- Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
Na rybę:
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Na sos koperkowy
- W małym rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mieszać. Do garnka z masłem i mąką wlać bulion, mieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać powoli śmietanę i wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem.
- U mnie dodatkowo ćwiartki kapusty podgotowane w wodzie i podsmażone na patelni.