Dorsz w sosie ananasowym
Składniki
Na sos
- 1 biała cebula pokrojona na plastry
- 1 ananas pokrojony w kostke
- 200 ml mleka kokosowego z puszki tylko biała, gęsta częśc
Przyprawy do smaku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatalowa
- imbir
- kmin rzymski mielony
- kurkuma
Ananasowa salsa
- 1/4 ananasa pokrojonego w drobna kostkę
- 4 truskawki pokrojone w drobna kostkę
- 1/2 ogórka pokrojonego w drobna kostkę
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- garść świeżego tymianku
- garść swieżej posztakowanej pietruszki
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Instrukcje
Na sos
- Na patelni rozgrzac olej.Nastepnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusic jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodac biała część mleka kokosowego.Wymieszac i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.
Ananasowa salsa
- W mieseczce umieścić ananas, truskawki i ogórka.Następnie dodać miód, sos Tabasco, tymianek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać . Doprawić solą i pieprzem.
Na dorsza
- Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. Smażyc na rozgrzanej z olejem patelni.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp