Dorsz podawany z makaronem linguine, sosem paprykowym i karmelizowanymi pomidorami

Dorsz podawany z makaronem linguine, sosem paprykowym i karmelizowanymi pomidorami

Ingredients
  

Na sos paprykowy:

  • 6 czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 500 gram pomidorów koktajlowych
  • liście bazylii do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tagine
  • sól
  • pieprz

Na dorsza:

  • filet z dorsza 600g

Instructions
 

Na sos paprykowy:

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórka do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 30 min.
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ściągnąć skórę. Międzyczasie na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pomidorki koktajlowe. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki , podsmażone pomidory , bazylię, czosnek oraz paste tagine. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
  • Całość lekko wystudzić i zblendować.

Dorsz

  • filet z dorsza 600g
  • Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą ,pieprzem i czerwona papryka . Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.
  • Dorsza podawać z makaronem linguinie ugotowanym według instrukcji na opakowaniu oraz z karmelizowanymi pomidorkami.

 

P1010621.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube