Dorsz podawany z makaronem linguine, sosem paprykowym i karmelizowanymi pomidorami
Ingredients
Na sos paprykowy:
- 6 czerwonych papryk
- 1 cebula
- 500 gram pomidorów koktajlowych
- liście bazylii do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty tagine
- sól
- pieprz
Na dorsza:
- filet z dorsza 600g
Instructions
Na sos paprykowy:
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórka do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 30 min.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ściągnąć skórę. Międzyczasie na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pomidorki koktajlowe. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę. Dorzucić paprykę pokrojoną na kawałki , podsmażone pomidory , bazylię, czosnek oraz paste tagine. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Całość lekko wystudzić i zblendować.
Dorsz
- filet z dorsza 600g
- Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą ,pieprzem i czerwona papryka . Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.
- Dorsza podawać z makaronem linguinie ugotowanym według instrukcji na opakowaniu oraz z karmelizowanymi pomidorkami.