Szukaj
Close this search box.

Dorsz na risotto dyniowym z zasmażaną marchewką

Tym risotto mogłabym się zajadać bez przerwy. Dodatek dyni i parmezan, który podbija smak. Fajny, głęboki aromat gałki muszkatołowej. Do tego ryba i warzywa tworzące razem spójną całość. Smaczne połączenie.

Dorsz na risotto dyniowym z zasmażaną marchewką

Ingredients
  

2 porcje

  • 2 kawałki polędwiczki z dorsza lub filety

Marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta skórki

Risotto dyniowe:

  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 500 ml bulionu
  • gałka muszkatołowa chili w proszku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • masło

oraz:

  • kilka sztuk małych marchewek wcześniej ugotowane ale dente
  • 100 gram soczewicy z puszki
  • 100 gram ciecierzycy z puszki
  • 6 sztuk pieczarek
  • sól
  • kurkuma
  • tymianek

Instructions
 

  • Dorsza umyć i  dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty. Odłożyć na ok. pół godziny.
  • Risotto dyniowe: W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę, dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.
  • Na patelni rozpuścić masło . Usmażyć pieczarki , dodać wcześniej ugotowaną marchewkę , soczewicę , ciecierzycę .Doprawić solą , tymiankiem i kurkumą
  • Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła, włożyć dorsza, smażyć przez 2 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube