Tym risotto mogłabym się zajadać bez przerwy. Dodatek dyni i parmezan, który podbija smak. Fajny, głęboki aromat gałki muszkatołowej. Do tego ryba i warzywa tworzące razem spójną całość. Smaczne połączenie.
Dorsz na risotto dyniowym z zasmażaną marchewką
Ingredients
2 porcje
- 2 kawałki polędwiczki z dorsza lub filety
Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta skórki
Risotto dyniowe:
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka pure z dyni
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa chili w proszku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- masło
oraz:
- kilka sztuk małych marchewek wcześniej ugotowane ale dente
- 100 gram soczewicy z puszki
- 100 gram ciecierzycy z puszki
- 6 sztuk pieczarek
- sól
- kurkuma
- tymianek
Instructions
- Dorsza umyć i dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze składnikami marynaty. Odłożyć na ok. pół godziny.
- Risotto dyniowe: W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na 2 łyżkach masła, dodać ryż i smażyć przez minutę, dodać dynię i smażyć razem przez 2-3 minuty. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować risotto w ten sposób przez 15 minut stopniowo dolewając bulionu po ok. 1/3 szklanki. Dodać kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta. W międzyczasie doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz chili. Odstawić z ognia gdy ryż będzie al dente, zostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, następnie dodać 2 łyżki masła i parmezan, wymieszać.
- Na patelni rozpuścić masło . Usmażyć pieczarki , dodać wcześniej ugotowaną marchewkę , soczewicę , ciecierzycę .Doprawić solą , tymiankiem i kurkumą
- Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła, włożyć dorsza, smażyć przez 2 minuty na większym ogniu, przewrócić na drugą stronę