Szukaj
Close this search box.

Domowy paprykarz

Paprykarz kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Kupowało się szczeciński w puszce, smarowało nim bułkę i zabierało do szkoły. Widzialnym ostatnio nawet w sklepie  i tak mnie jakoś naszło, żeby zrobić swój, domowy. Ja już kiedyś pisałam, ze mnie czasem ryba w zęby gryzie i ciężko mi się przełamać. Tu nie mam problemu, bo ryba jest sprytnie ukryta w warzywach i one mi się świetnie z nią komponują.  Duszone warzywa połączone z pomidorową passatą to fajny powrót do dzieciństwa w zdrowszej, nienapakowanej chemia formie. Przyjemna propozycja na śniadanie i cenne składniki omega 3 w rybie przemycone do organizmu.

Domowy paprykarz

Składniki
  

  • 3 marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 seler naciowy
  • 1 por
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 300 gram makreli wędzonej
  • 50 ml oleju
  • Sól
  • czarny pieprz
  • słodka mielona papryka

Instrukcje
 

  • Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i  poddusić na oliwie  . Dodać pokrojonego w plasterki pora.Dusić kilka kolejnych minut aż warzywa zmiękną. Międzyczasie na oleju udusić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać passatę i podsmażoną cebulę .Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką . Doprawić do smaku . Gotować do momentu odparowania płynu i powstania dość gęstej masy .
  • Do lekko przestudzonej masy dodać ryż i wędzoną , rozdrobnioną palcami makrelę . Wymieszać .
  • Gotowym paprykarzem smarować pieczywo

 

P1014320-2.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube