Zielone pesto czyli szybki sposób na bardzo smaczny , aromatyczny makaron . Oczywiście, ze można kupić już gotowe pesto w słoiku , w pobliskim sklepie . Domowej roboty jest o niebo lepsze i zdrowsze i wcale jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu
Warto zrobić w zaciszu domowym i delektować się niepowtarzalnym sosem do makaronu
Domowe pesto z kolendry i bazylii
Składniki
- 50 gram lisci bazylii
- 25 g świeżej kolendry
- 75 gr orzeszków pini
- 200 ml oliwy z oliwek
- sól morska
- czosnek 3-4ząbki
- 30 gr startego parmezanu
Instrukcje
- Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce