Czerwone risotto z polędwicą wieprzową/Red risotto with pork tenderloin

Czerwone risotto z polędwicą wieprzową. Aromatyczna, dobrze przyprawiona polędwica wieprzowa w towarzystwie  kremowego, buraczanego risotto z dodatkiem czerwonego wina i parmezanu. Całość podana z chrupiącą surówką z czerwonej kapusty.

Czerwone risotto z polędwicą wieprzową

Ingredients
  

Na risotto

  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 gram ryżu arborio
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku buraczanego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina.
  • czerwona papryka i kurkuma do smaku
  • 50 gramów tartego parmezanu

Na polędwicę

  • 300 gramów polędwicy wieprzowej
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • gorczyca
  • cząber
  • kmin
  • pokruszone pisatcje

Na surówkę

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 2 jabłka starte na tarce
  • 1/4 pora pokrojonego w talarki
  • 1 marchew starta na tarce

Na dressing

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • szczypta soli pieprzu i cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta oregano

Dodatkowo :

  • kulki z sera koziego obtoczonego w pudrze pistacjowym

Instructions
 

Na risotto

  • Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać suchy ryż. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonął przyprawy i smak z patelni.
  • Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 20 minut). Pod koniec dodać parmezan. Wymieszać Doprawić solą i pieprzem.

Na polędwicę

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 15 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

Na surówkę

  • Składniki wymieszać i połączyć z dressingiem.

Red risotto with pork tenderloin

 

For risotto

  • 1 apple peeled and cut into cubes
  • 2 baked/cooked beetroots cubed
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 onion diced
  • 4 cloves crushed garlic
  • 150 grams of Arborio rice
  • 300 ml vegetable stock
  • 200 ml of beetroot juice
  • 1/4 glass of red wine.
  • red paprika and turmeric to taste
  • 50 grams grated parmesan

For pork tenderloin

  • 300 grams pork tenderloin
  • pepper
  • granulated garlic
  • rosemary
  • thyme
  • marjoram
  • mustard seeds
  • savory
  • cumin
  • handfull crushed pistachios

Salad

  • 1/4 of the small red cabbage – shredded
  • 2 apples (peeled and grated)
  • 1/4 leek cut into slices
  • 1 carrot – grated

Dressing

  • 2 tablespoons of balsamic vinegar
  • teaspoon of a lemon juice
  • a pinch of salt (pepper and sugar)
  • 4 tablespoons of oil
  • pinch of oregano

For risotto

  1. Heat olive oil with the butter in a frying pan. Tip in the onion, garlic, and apple, then cook for 3-5 mins until translucent. Stir in the rice until is well coated with the butter and oil. Pour over the red wine, add spices and then let the mixture bubble away for 5 mins.
  2. Mix well, then pour over the stock and beetroot juice. Stir again, cover and place in the oven. Cook for 15 mins until the rice is soft. Remove the beetroots from the oven and chop them into small cubes. Stir most of the Parmesan and chopped beetroots through the risotto.

For pork tenderloin

  1. Season the meat with a dash of pepper on each side. Then season with garlic, rosemary, thyme, marjoram, mustard, savory and caraway seeds. Heat oil and brown the pork evenly in a frying pan.- the meat should remain resilient. Place on a baking tray.
  2. Roast for 15 minutes in a pre-heated oven to 180 C.
  3. (Roasting time for the tenderloin – divide its weight in half and you will get the maximum time it should spend in the oven. Before cutting and serving meat, leave it to rest 5-7 minutes)
  4. Coat the outside of the pork tenderloin with crushed pistachios.

Salad

  1. Mix the ingredients to create a dressing.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube