Jest bardzo czekoladowo . Na szybko i bez pieczenia. Niemniej dla mnie jest trochę za ciężko i za słodko . W przyszłości pewnie zmodyfikuje ten przepis na jakąś lżejszą wersje. pewnie jak w wielu przypadkach kwestia gustu, bo koledzy w pracy byli zachwyceni . Ja jednak po jednym kawałku czułam się przesłodzona i syta.
Czekoladowy sernik
Ingredients
Na spód
- 160 g herbatników czekoladowych
- 40 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 700 gram sera mascarpone
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 ½ szkl rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Składniki na wierzch sernika
- 2 szkl rozpuszczonego masła orzechowego
- 1/3 szkl cukru pudru
Instructions
Na spód
- Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem i kakao.
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Na sernik
- W dużej misce ubić ser z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodać stopioną czekoladę i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Mase wylać na czekoladowy spod
Na wierzchnia warstwę
- W osobnej misce wymieszać rozpuszczone masło orzechowe i cukier puder. Wylac na czekoaldowa mase serowa. Odstawic do stezenia na kilka godzin
- Udekorować według uznania. U mnie do dekoracji posłużyły figi .
Źródło inspiracji
https://www.buzzfeed.com/pierceabernathy/no-bake-chocolate-peanut-butter-cheesecake?utm_term=.nsPd3m62vL#.gjK5qrl4PO