Szukaj
Close this search box.

Czekoladowe serca w polewie rumowej/ Chocolate hearts

„Serduszko puka w rytmie cza-czaMiłości szuka w rytmie cza-cza” Tak śpiewała kiedyś Maria Kotebarska. I Konefka naprawdę nie wie, skąd jej się to przyplątało, ale się przyplątało i przez cały czas robienia ciasta się pałętało i tak sobie Konefka fałszowała pod nosem aż Królisiowi puściły nerwy. No Konefka nie śpiewa najlepiej a jak jeszcze wpadnie w trans to się drze jak opętana i nawet sąsiad wtedy wkłada zatyczki do uszu.

 

 Coś te foremki serduszkowe Konefce się wybitnie spodobały i to już kolejny deser, który robi w tym kształcie. Konefka jednak się musi opanować i następnym  razem musowo zrobić coś innego, bo jeszcze imć Króliś będzie gotowy pomyśleć, że Konefka smoli do niego cholewki. 

 

Ciasto wyszło fajowe, ale polewa coś łajza nie chciała współpracować, choć Konefka się trzymała przepisu. Zbuntowała się była i po połączeniu składników wyszła tak gęsta, że nie dało się tego wylać na deser. W akcie desperacji Konefka chwyciłą po ciemny rum i było „chluśniem bo uśniem” i wlała pół szklaneczki do polewy. No i powiem Wam, że to był „szczał” w dziesiątkę. Polewa wyszła MEGA. 

Króliś po zjedzeniu kilku deserków z polewą, ze wspomagaczem też jakby się zrobił grzeczniutki i śpiący więc był dodatkowy bonusik. Koniecznie spróbujcie z tym rumem, polewa naprawdę lepiej smakuje 🙂

 

Czekoladowe serca w polewie rumowej

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 16

Składniki
  

Na czekoladowe ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
  • 1 szklanka cukru

Na polewę czekoladową

  • 350 g czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej, posiekanej
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 g żelatyny w proszku / 4 listki żelatyny
  • 1/2 szkl ciemnego rumu

Instrukcje
 

Na czekoladowe ciasto

  • Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
  • Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do silikonowych foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 min lub do suchego patyczka

Na polewę czekoladową

  • Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Jeśli używamy żelatyny w listkach
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady. Na koniec dodać rum i dobrze wymieszać. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Polewą polać deser
Słowo kluczowe czekolada, królik na słodko, rum

Foremki jakich użyłam do zrobienia czekoladowych ciastek

Chocolate hearts with rum chocolate glaze

Składniki
  

For the chocolate cake

  • 100 g of dark chocolate min. 70%
  • 1 cup of boiling water
  • 2 cups of plain flour approx. 320 g
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 1 cup of natural yogurt
  • 2 large eggs
  • 1/2 cup of rapeseed seed oil approx. 120 g
  • 1 cup of sugar

For the chocolate glaze

  • 350 g of dark chocolate chopped
  • 150 ml of water
  • 300 g of sugar
  • 200 g of sweetened condensed milk
  • 4 gelatin leaves
  • 1/2 cup of dark rum

Instrukcje
 

For the chocolate cake

  • Break the chocolate, put it into a large bowl and pour a glass of boiling water over it. Set aside for 2 minutes and then mix well with a spoon. Mix the sifted flour with baking soda and salt in another bowl. Set aside.
  • Pour the oil and natural yoghurt into a bowl with mixed chocolate. Add sugar. Mix everything by hand with a whisk. Then add the eggs and mix again until the ingredients are combined. Add the flour, baking soda and salt into the wet ingredients. Stir until combined. Pour the dough into silicone moulds. Put in an oven preheated to 180 C for about 30 minutes or to a dry stick

For the chocolate glaze

  • Soak the required amount of gelatine in the leaves in cold water for about 5-7 minutes, then remove and squeeze lightly.
  • Heat the squeezed gelatine in a small mug and dissolve it.
  • Put sugar and water in a pot. Heat until sugar is dissolved. Add sweetened condensed milk and heat up. Remove from the burner and add chopped chocolate and swollen gelatine. Stir until the gelatine and chocolate dissolve. Finally, add the rum and mix well. Wipe through a fine strainer to get rid of air bubbles. Pour the topping over the dessert

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube