Szukaj
Close this search box.

Czekoladowe muffinki z wiśniami/Chocolate muffins with cherries

Czekoladowe muffinki z wiśniami. Obłędnie czekoladowe muffinki z dodatkiem gorzkiej i mlecznej czekolady, nadziane wiśniami i wykończone białym serkiem i nadzieniem wiśniowym. Wilgotne, mocno czekoladowe i uzależniające.

Czekoladowe muffinki z wiśniami

Składniki
  

Na muffinki

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady mlecznej połamanej na kawałki
  • 12 dag pokrojonego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 8 dag cukru brązowego
  • 10 dag cukru drobnego do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo

  • 1 puszka nadzienia wiśniowego w zastępstwie mogą być wiśnie z kompotu
  • 250 g serka mascarpone

Instrukcje
 

  • W rondelku umieścić masło oraz czekoladę gorzką i mleczną. Rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać.
  • Żółtka oddzielić od białek i ubić z brązowym cukrem na puszysty krem. Dodać masę czekoladową i zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia.
  • Do białek dodać sól i ubić na sztywną, błyszczącą pianę (ubijać mikserem ok. 5 – 7 minut). Dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać.
  • Przygotować 16 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścić płaską łyżkę nadzienia wiśniowego lub odsączonych wiśni z kompotu. Zalać ciastem.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone posmarować serkiem mascarpone i udekorować wiśniami

 

 

 

Chocolate muffins with cherries

 

For muffins

  • 10 dag dark chocolate broken into pieces
  • 5 dag milk chocolate broken into pieces
  • 12 dag chopped butter
  • 1/2 cup of milk
  • 4 eggs
  • 8 dag brown sugar
  • 10 dag of fine sugar for baking
  • 1.5 cups plain flour
  • 1.5 teaspoons of baking powder

Additionally

  • 1 can of cherry filling
  • 250 g mascarpone cheese

For muffins

  1. Put butter, dark and milk chocolate in a saucepan. Dissolve on low heat, stirring constantly until the ingredients melt. Remove from heat, pour in milk and mix.
  2. Separate the yolks from whites and beat with brown sugar for a fluffy mixture. Add chocolate mixture and mix to combine ingredients. Add sifted flour mixed with baking powder and mix at low speed until combined.
  3. Add salt to the whites and beat to a stiff, shiny foam (beat with a mixer for about 5-7 minutes). Add to the chocolate mixture and mix gently.
  4. Prepare 12 muffin cases(if they are not stiff, put them into the muffin mold). Pour a little dough on the bottom of the cases. Place a flat spoon of cherry filling . Cover wuth chcolate batter
  5. Bake at 170ºC, for about 20-30 minutes. When cooled, spread with mascarpone cheese and garnish with cherries

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube