Czekoladowe muffinki z wiśniami. Obłędnie czekoladowe muffinki z dodatkiem gorzkiej i mlecznej czekolady, nadziane wiśniami i wykończone białym serkiem i nadzieniem wiśniowym. Wilgotne, mocno czekoladowe i uzależniające.
Czekoladowe muffinki z wiśniami
Składniki
Na muffinki
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 5 dag czekolady mlecznej połamanej na kawałki
- 12 dag pokrojonego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 8 dag cukru brązowego
- 10 dag cukru drobnego do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
- 1 puszka nadzienia wiśniowego w zastępstwie mogą być wiśnie z kompotu
- 250 g serka mascarpone
Instrukcje
- W rondelku umieścić masło oraz czekoladę gorzką i mleczną. Rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać.
- Żółtka oddzielić od białek i ubić z brązowym cukrem na puszysty krem. Dodać masę czekoladową i zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia.
- Do białek dodać sól i ubić na sztywną, błyszczącą pianę (ubijać mikserem ok. 5 – 7 minut). Dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać.
- Przygotować 16 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścić płaską łyżkę nadzienia wiśniowego lub odsączonych wiśni z kompotu. Zalać ciastem.
- Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone posmarować serkiem mascarpone i udekorować wiśniami
Chocolate muffins with cherries
For muffins
- 10 dag dark chocolate broken into pieces
- 5 dag milk chocolate broken into pieces
- 12 dag chopped butter
- 1/2 cup of milk
- 4 eggs
- 8 dag brown sugar
- 10 dag of fine sugar for baking
- 1.5 cups plain flour
- 1.5 teaspoons of baking powder
Additionally
- 1 can of cherry filling
- 250 g mascarpone cheese
For muffins
- Put butter, dark and milk chocolate in a saucepan. Dissolve on low heat, stirring constantly until the ingredients melt. Remove from heat, pour in milk and mix.
- Separate the yolks from whites and beat with brown sugar for a fluffy mixture. Add chocolate mixture and mix to combine ingredients. Add sifted flour mixed with baking powder and mix at low speed until combined.
- Add salt to the whites and beat to a stiff, shiny foam (beat with a mixer for about 5-7 minutes). Add to the chocolate mixture and mix gently.
- Prepare 12 muffin cases(if they are not stiff, put them into the muffin mold). Pour a little dough on the bottom of the cases. Place a flat spoon of cherry filling . Cover wuth chcolate batter
- Bake at 170ºC, for about 20-30 minutes. When cooled, spread with mascarpone cheese and garnish with cherries