Szukaj
Close this search box.

Czekoladowe ciasto z musem mango

Zrobiło nam się ciepło. W taką pogodę świetnie sprawdzi się ciasto z delikatnym, kremowym musem mango. Dużo pysznego musu na czekoladowym spodzie. Glazura z mango i owoce. Czego chcieć więcej ? Może chwili spokoju przy kawie, by nikt nam nie przeszkadzał delektować się deserem. 

Czekoladowe ciasto z musem mango

Składniki
  

Na czekoladowe ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
  • 1 szklanka cukru

Mus z mango:

  • 750 g puree z mango
  • 500 gram serka typu philadelphia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 listków żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na glazurę z mango:

  • 130 g pulpy/puree z mango
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1 5 listka żelatyny

Instrukcje
 

Na czekoladowe ciasto

  • Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
  • Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka. Przed wylaniem musu mango, ściąć wierzch do otrzymania płaskiego blatu ciasta.

Mus z mango:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  • Do serka dodawać puree z mango z żelatyną , w trzech turach. Zmiksować.
  • W tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć wcześniej upieczone ciasto czekoladowe. Na wierzch i po bokach ciasta wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Na glazurę z mango:

  • Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

P1010140.JPG

P1010127.JPG

P1010146.JPG

P1010159.JPG

źródło inspiracji:

Torcik musowy z mango

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube