Zrobiło nam się ciepło. W taką pogodę świetnie sprawdzi się ciasto z delikatnym, kremowym musem mango. Dużo pysznego musu na czekoladowym spodzie. Glazura z mango i owoce. Czego chcieć więcej ? Może chwili spokoju przy kawie, by nikt nam nie przeszkadzał delektować się deserem.
Czekoladowe ciasto z musem mango
Składniki
Na czekoladowe ciasto
- 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
- 1 szklanka cukru
Mus z mango:
- 750 g puree z mango
- 500 gram serka typu philadelphia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 listków żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na glazurę z mango:
- 130 g pulpy/puree z mango
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1 5 listka żelatyny
Instrukcje
Na czekoladowe ciasto
- Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka. Przed wylaniem musu mango, ściąć wierzch do otrzymania płaskiego blatu ciasta.
Mus z mango:
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.
- Do serka dodawać puree z mango z żelatyną , w trzech turach. Zmiksować.
- W tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć wcześniej upieczone ciasto czekoladowe. Na wierzch i po bokach ciasta wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Na glazurę z mango:
- Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.
- Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.
źródło inspiracji:
Torcik musowy z mango