Czekoladowe ciasto z konfiturą wiśniową i kremem czekoladowym
Ingredients
Ciasto czekoladowe:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 4 łyżki wody
- 125 g masła
Konfitura:
- 400 g owoców świeżych lub mrożonych*
- 1 galaretka wiśniowa
- 1/3 szkl cukru w zależności od owoców
Krem czekoladowy:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki 36%
Instructions
Ciasto czekoladowe
- Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić.Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem . Dodać ubitą pianę z białek . Piec w 180 stopniach w tortownicy 24 cm około 30 min aż drewniany patyczek będzie suchy.
Konfitura wiśniowa
- W garnuszku wymieszać owoce z cukrem . Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku).Podgrzewać tak długo aż część wody odparuje i masa zgęstnieje . Dodać opakowanie galaretki wiśniowej suchej . Wymieszac.Wyłożyć na czekoladowe cisato ( jeśli jest nierówne , odkroić wypukła część nożem )
Krem czekoladowy
- Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia
- Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
- Gotowy krem wyłożyć na stężałą konfiturę wiśniową