Cytrynowy makaron z przegrzebkami. Siła tego dania tkwi w jego prostocie. Kilka składników. Szybkośc przygotowania i obłędny smak. Przyznam, że juz dawno nie jadłam tak dobrego makaronu.
Cytrynowy makaron z przegrzebkami
Ingredients
Na sos z makaronem
- 2 żółtka
- 5 łyżek dobrej oliwy
- garść startego sera pecorino
- po łyżeczce soku i startej skórki cytryny
- garść świeżej pietruszki drono poisiekanej
- trochę świeżo mielonego pieprzu
- 100 g makaronu spaghetti ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
Na przegrzebki
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
- sól do smaku
Instructions
Na sos z makaronem
- W misce umieścic wszystkie składniki na sos cytrynowy. Ugotowany makaron prosto z wody przenie,ści do miski i energicznie razem wymieszac. Natychmiast podawać . Przed podaniem dodakowo posypać parmezanem
Na przegrzebki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z makaronem cytrynowym