Cytrynowe blondie, Pyszne i łatwe do zrobienia. Słodkie i mocno cytrynowe. Z dodatkiem białej czekolady. Ładnie się też prezentuje na talerzu.
Cytrynowe blondie
15 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 16
Składniki
- 6 jaj użyj bardzo żółtych żółtek, aby uzyskać żółte ciasto
- 280 g białego cukru
- Skórka z 5 cytryn
- 260 g masła
- 120 g białej czekolady posiekanej
- 260 g mąki pszennej
- 80 ml świeżego soku z cytryny
- Cytrynowa Glazura:
- 125 g 1 szklanka + 2 łyżki cukru pudru
- Około 2-3 łyżek świeżego soku z cytryny dodawać stopniowo
Instrukcje
- W dużej misce umieścić cukier, jajka, skórkę z cytryny i ubic do uzyskania puszystej masy
- Umieścić masło i białą czekoladę w żaroodpornej małej misce i roztopić w kąpieli wodnej,
- Dodawać stopione masło z czekoladą do mieszanki jajecznej i ubić aż do całkowitego połączenia
- Nastepnie dodać sok z cytryny i wymieszać, tylko do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę. Wymieszać. Nie ubijać za długo, żeby ciasto nie wyszło potem zbyt twarde.
- Tortownice o wymiarach 24x 34 cm wyłożyc pergaminem. Wylac ciasto
- Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C przez 25 minut. Odstawic do ostygniecią
Glazura cytrynowa
- W średniej wielkości misce umieścić cukier puder i dodać trochę soku z cytryny, do uzyskania gestej polewy
Słowo kluczowe królik na słodko