Kremowy kurczak w sosie koperkowym. Aromatyczne, wilgotne mięso z piersi kurczaka w wyrazistym, gęstym sosie z marchewką, porem, zielonym groszkiem i pachnących koperkiem.
Kremowy kurczak w sosie koperkowym
Ingredients
- 2 piersi z kury
- przyprawy: sól pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
- 1 marchewka starta na tarce
- 1 por pokrojony w plasterki
- 100 gr świeżego zielonego groszku
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 ml słodkiej śmietanki do sosów
- pęczek koperku drobno pokrojonego
Instructions
- Pierś z kury doprawić solą, pieprzem i papryką. Delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z oliwą, a gdy będzie gorąca włożyć kurczaka, podsmażać do zbrązowienia z każdej strony. Odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię włożyć marchewkę oraz pora. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty, dodać masło i jeszcze chwilę podsmażać.
- Dodać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Włożyć podsmażone piersi z kurczaka i gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
- Wlać śmietankę, dodać zielony groszek i koperek, wymieszać i zagotować. Pogotować chwilę jeśli sos nie jest jeszcze gęsty.
Creamy chicken in dill sauce
- 2 chicken breasts
- spices: salt (pepper, 1 bay leaf, 1 allspice, 1/2 teaspoon of turmeric, 1/2 teaspoon sweet pepper)
- 1 tablespoon of flour
- 2 tablespoons of oil + 1 tablespoon of butter
- 1 carrot grated
- 1 leek sliced
- 100 grams of fresh green peas
- 150 ml of chicken broth
- 150 ml cream 30%
- bunch of finely chopped dill
- Season the chicken breast with salt, pepper, and paprika. Gently coat with flour. Heat the pan with oil, and when it’s hot put the chicken, fry it to brown on each side. Put aside.
- Put the carrot and leek on the same pan. Fry, stirring for about 2 minutes, add butter and fry for a while.
- Add the broth and bring to a boil. Add the bay leaf, allspice and turmeric, mix. Cover and cook for approx. 3 minutes. Add fried chicken breasts and cook uncovered for about 2 minutes, in the meantime turn the meat over once.
- Pour the cream, add green peas and dill, mix and bring to a boil. Boil for a while if the sauce is not thick yet.