Sos śmietanowy z brokułem i rybą. Kremowy, wyrazisty sos śmietanowy z boczkiem, porem, zielonym groszkiem i brokułem. Wymieszany z ugotowanym makronem i podany z morszczukiem. Danie do przygotowania w 30 min.
Sos śmietanowy z brokułem i rybą
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na sos
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 150 gr wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 mały brokuł podzielony na różyczki ugotowany
- 100 gr zielonego ugotowanego groszku
- 300 ml słodkiej śmietanki do sosów
- 3 łyżki oleju
- 2 zabki czosnku przeciśniętego przez praskę
- szczypta gałki muszkotołowej
- sól
- pieprz
Na morszczuka
- 500 g filetu z morszczuka
- 2 cm kawałek imbiru startego na tartce
- Sok z limonki
- Kilka gałązek świeżego koperku
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- szczypta suszonej szałwii
dodatkowo
- 100 gr ugotowanego dowolnego makaronu
Instrukcje
Na sos
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyc pora. Dodac wędzony boczek. Smażyc do zrumienienia boczku. Dodać czosnek i gałkę muszkatołową. Wlać smietankę i dusić razem około 5 minut. Pod koniec dodać groszek i brokuła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na morszczuka
- Filety z morszczuka z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyc morszuka. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Nastepnie połozyć koperek. Rybe skropic odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.
- Makaron wymieszać z sosem i podawać z rybą
Słowo kluczowe brokuły, dania rybne, ryba, szybki obiad
Creamy Broccoli Pasta
For the sauce
- 1/2 leek diced
- 150 grams of smoked bacon diced
- 1 small broccoli divided into cooked florets
- 100 gr green (boiled peas)
- 300 ml of single cream
- 3 tablespoons of oil
- 2 garlic cloves crushed
- pinch of the nutmeg
- salt
- pepper
For hake
- 500 g of hake fillet
- A 2 cm piece of ginger grated
- Lime juice
- A few sprigs of fresh dill
- salt
- freshly ground colored pepper
- a pinch of dried sage
Additionally
- 100 gr of any pasta cooked
For the sauce
- Fry the leek in a frying pan with hot oil. Add smoked bacon. Saute until bacon browned. Add garlic and nutmeg. Pour the cream and simmer for about 5 minutes. At the end, add peas and broccoli. Mix. Season with salt and pepper.
For hake
- Rub well hake fillets on each side with lime juice. Season with salt and pepper. Heat the casserole with a small amount of oil. Place the fish. Rub ginger on top and sprinkle with sage. Then place the dill. Sprinkle fish with little oil on top. Bake at 180 ° C for about 20 minutes.
- Mix pasta with sauce and serve with fish