Sos śmietanowy z brokułem i rybą/Creamy broccoli pasta

Sos śmietanowy z brokułem i rybą. Kremowy, wyrazisty sos śmietanowy z boczkiem, porem, zielonym groszkiem i brokułem. Wymieszany z ugotowanym makronem i podany z morszczukiem. Danie do przygotowania w 30 min.

Sos śmietanowy z brokułem i rybą

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Na sos

  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 150 gr wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 mały brokuł podzielony na różyczki ugotowany
  • 100 gr zielonego ugotowanego groszku
  • 300 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zabki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • szczypta gałki muszkotołowej
  • sól
  • pieprz

Na morszczuka

  • 500 g filetu z morszczuka
  • 2 cm kawałek imbiru startego na tartce
  • Sok z limonki
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • szczypta suszonej szałwii

dodatkowo

  • 100 gr ugotowanego dowolnego makaronu

Instructions
 

Na sos

  • Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyc pora. Dodac wędzony boczek. Smażyc do zrumienienia boczku. Dodać czosnek i gałkę muszkatołową. Wlać smietankę i dusić razem około 5 minut. Pod koniec dodać groszek i brokuła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na morszczuka

  • Filety z morszczuka z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyc morszuka. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Nastepnie połozyć koperek. Rybe skropic odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.
  • Makaron wymieszać z sosem i podawać z rybą
Keyword brokuły, dania rybne, ryba, szybki obiad
 

 

 

 

 

Creamy Broccoli Pasta

 

For the sauce

  • 1/2 leek diced
  • 150 grams of smoked bacon diced
  • 1 small broccoli divided into cooked florets
  • 100 gr green (boiled peas)
  • 300 ml of single cream
  • 3 tablespoons of oil
  • 2 garlic cloves crushed
  • pinch of the nutmeg
  • salt
  • pepper

For hake

  • 500 g of hake fillet
  • A 2 cm piece of ginger grated
  • Lime juice
  • A few sprigs of fresh dill
  • salt
  • freshly ground colored pepper
  • a pinch of dried sage

Additionally

  • 100 gr of any pasta cooked

For the sauce

  1. Fry the leek in a frying pan with hot oil. Add smoked bacon. Saute until bacon browned. Add garlic and nutmeg. Pour the cream and simmer for about 5 minutes. At the end, add peas and broccoli. Mix. Season with salt and pepper.

For hake

  1. Rub well hake fillets on each side with lime juice. Season with salt and pepper. Heat the casserole with a small amount of oil. Place the fish. Rub ginger on top and sprinkle with sage. Then place the dill. Sprinkle fish with little oil on top. Bake at 180 ° C for about 20 minutes.
  2. Mix pasta with sauce and serve with fish

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube