Morszczuk z kuskusem. Zdrowo i pysznie. Smaczny morszczuk z piekarnika podany z dużym kuskusem duszonym z fasolką szparagową, marchewką, szpinakiem i zielonym groszkiem. Smacznie i szybko do przygotowania.
Morszczuk z kuskusem
Ingredients
Na kuskus
- 150 gramów dużego kuskusu
- zdj
- 100 gramów ugotowanej fasoli szparagowej
- 50 gramów ugotowanego zielonego groszku
- 50 gramów ugotowanej w kostkę marchewki
- 350 gramów młodego szpinaku
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 łyzki oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
- 2 łyżki pomidorowego puree z suszonych pomidorów
- 1 szklanka wody lub warzywnego bulionu
Do smaku
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- kmin rzymski
- kurkuma
- Na morszczuka
- 500 g filetu z morszczuka
- 2 cm kawałek imbiru starty na tartce
- Sok z limonki
- Kilka gałązek świeżego koperku
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- szczypta suszonej szałwii
Instructions
Na kuskus
- Na patelnie z rozgrzaną oliwą wsypac suchy, duzy kuskus i smazyć przez około 2-3 minut. Po tym czasie dodać szklankę wody lub bulionu i gotowac do miekkości. W razie konieczności dodać więcej płynu. Na osobnej patelni w pierszej kolejności usmazyć szpinak.Nastepnie dorzucic resztę warzyw. Dodac czosnek i przyprawić do smaku. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i dodać kuskus. Dusić razem do odparowania nadmiaru płynu. Podawać z rybą
Na morszczuka
- Filety z morszczuka z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyc morszuka. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Nastepnie połozyć koperek. Rybe skropic odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.



Couscous with vegetables and hake
For couscous
- 150 grams of giant couscous
- photo
- 100 grams of boiled green beans
- 50 grams of boiled green peas
- 50 grams of cooked chopped carrot
- 350 grams of baby spinach
- 1/2 orange pepper diced
- 2 tbsp of oil
- 2 cloves of garlic crushed
- 2 tablespoons tomato puree of dried tomatoes
- 1 glass of water or vegetable broth
To taste
- salt
- pepper
- sweet pepper powder
- ground cumin
- turmeric
For hake
- 500 g of hake fillet
- 2 cm piece of ginger grated
- Lime juice
- A few sprigs of fresh dill
- salt
- freshly ground colored pepper
- a pinch of dried sage
For couscous
- Put the dry, large couscous and fry in a pan of warmed oil for about 2-3 minutes. After this time, add a glass of water or broth and cook until it is soft. Add more liquid if necessary.In the first place saute the spinach in a separate pan . Add the rest of the vegetables. Add garlic and season to taste. At the end add tomato puree. Mix and add couscous. Simmer together to evaporate excess liquid. Serve with fish
For hake
- Rub well hake fillets on each side with lime juice. Season with salt and pepper. Heat the casserole with a small amount of oil. Place hake. Rub ginger on top and sprinkle with dry sage. Then place the dill. Sprinkle fish with a little oil on top. Bake at 180 ° C for about 20 minutes.