Ryba czerniak z kolorową sałatką/Coley with a colorful salad

 

Ryba z kolorową sałatką. Ryba pieczona w piekarniku podana z sałatką ze szparagów, karczochów, gruszki, fig, ziaren granatu z chrupiącymi orzechami pekan. Sałatka polana inetensywnym sosem z niebieskiego sera.

Ryba z kolorową sałatką

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Na sałatkę

  • Mix sałat
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów
  • 1 gruszka umyta pokrojona w plastry
  • 300 gram karczochów z puszki podsmazonych na maśle
  • 50 gram sera plesniowego pokruszonego
  • świeża pietruszka dorbno pokrojona
  • 4 figi pokrojone w plasterki
  • garść orzechów pekan
  • ziarno granatu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatalowa

Na sos z sera pleśniowego

  • 100 gram sera plesniowego
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • pieprz

Na rybę

  • 2 filety z ryby czerniak
  • 4 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Instructions
 

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszac

Na sos z sera pleśniowego

  • W małym rondelku rozpuścić śmietankę i połowę sera, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Dodać bób, pokrojone na połówki figi, awokado pokrojone na ćwiartki i oliwki. Wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym. Podawać ze smażonymi na maśle krewetkami. Sałatę polać sosem serowym. Doprawić pieprzem

Na rybę

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
Keyword danie rybne, ryba, sałatka

 

 

 

 

 

Coley with a colorful salad

 

For salad

  • Mix of salads
  • 1 bunch of cooked asparagus
  • 1 pear washed (sliced)
  • 300 grams of artichokes from cans fried on butter
  • 50 grams of crushed blue cheese
  • fresh parsley finely choped
  • 4 figs cut into slices
  • a handful of pecan nuts crushed
  • a handful pomegranate seeds
  • salt
  • pinch of pepper
  • pinch of nutmeg

For blue cheese sauce

  • 100 grams of blue cheese
  • 50 ml of single cream
  • pepper

For fish

  • 2 fillets of Coley
  • 4 cloves of garlic crushed
  • juice from 1 lemon
  • 2 tbsp olive oil
  • pepper
  • salt
  • thyme
  • ginger
  • dill

For salad

  1. Place all ingredients in a bowl and mix

For blue cheese sauce

  1. In a small saucepan, dissolve the cream and of the cheese, taking care not to burn. Set aside to cool. Sprinkle salad with blue cheese sauce

For fish

  1. Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat the aluminum foil with olive oil. Put a fish in the foil and bake for about 20 minutes.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube