Ryba z kolorową sałatką. Ryba pieczona w piekarniku podana z sałatką ze szparagów, karczochów, gruszki, fig, ziaren granatu z chrupiącymi orzechami pekan. Sałatka polana inetensywnym sosem z niebieskiego sera.
Ryba z kolorową sałatką
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na sałatkę
- Mix sałat
- 1 pęczek ugotowanych szparagów
- 1 gruszka umyta pokrojona w plastry
- 300 gram karczochów z puszki podsmazonych na maśle
- 50 gram sera plesniowego pokruszonego
- świeża pietruszka dorbno pokrojona
- 4 figi pokrojone w plasterki
- garść orzechów pekan
- ziarno granatu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatalowa
Na sos z sera pleśniowego
- 100 gram sera plesniowego
- 50 ml śmietanki 30 %
- pieprz
Na rybę
- 2 filety z ryby czerniak
- 4 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Instrukcje
Na sałatkę
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszac
Na sos z sera pleśniowego
- W małym rondelku rozpuścić śmietankę i połowę sera, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Dodać bób, pokrojone na połówki figi, awokado pokrojone na ćwiartki i oliwki. Wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym. Podawać ze smażonymi na maśle krewetkami. Sałatę polać sosem serowym. Doprawić pieprzem
Na rybę
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
Słowo kluczowe danie rybne, ryba, sałatka
Coley with a colorful salad
For salad
- Mix of salads
- 1 bunch of cooked asparagus
- 1 pear washed (sliced)
- 300 grams of artichokes from cans fried on butter
- 50 grams of crushed blue cheese
- fresh parsley finely choped
- 4 figs cut into slices
- a handful of pecan nuts crushed
- a handful pomegranate seeds
- salt
- pinch of pepper
- pinch of nutmeg
For blue cheese sauce
- 100 grams of blue cheese
- 50 ml of single cream
- pepper
For fish
- 2 fillets of Coley
- 4 cloves of garlic crushed
- juice from 1 lemon
- 2 tbsp olive oil
- pepper
- salt
- thyme
- ginger
- dill
For salad
- Place all ingredients in a bowl and mix
For blue cheese sauce
- In a small saucepan, dissolve the cream and of the cheese, taking care not to burn. Set aside to cool. Sprinkle salad with blue cheese sauce
For fish
- Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat the aluminum foil with olive oil. Put a fish in the foil and bake for about 20 minutes.