Dorsz z sosem curry/Cod with curry sauce

Dorsz z sosem curry. Taki obiad szybki w wykonaniu. Ryba smażona na patelni podana z pikantnym sosem curry. Całości dopełnia ryż i sałatka z awokado.

Dorsz z sosem curry

Ingredients
  

Na curry

  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 ml bulionu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 30 g czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1/4 limonki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Na dorsza

  • 4 kawałki filetu z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Instructions
 

Na curry

  • Na patelni podsmażyć posiekanego pora oraz czosnek
  • Kiedy por się zeszkli wlać bulion. Następnie dodać mleko kokosowe oraz pastę curry. Doprawić sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.

Na dorsza

  • Na osobnej patelni rozpuścić masło z olejem. Dorsza doprawić solą, pieprzem i papryką. Smażyć po 4 minuty z każdej strony
  • Podawać z ryżem i sosem curry. U mnie dodatkowo sałatka z awokado, selera i ogórka

 

 

 

Cod with curry sauce

 

For curry

  • 1/2 leek
  • 2 garlic cloves pressed through
  • 300 ml broth
  • 300 ml coconut milk
  • 30 g red curry paste
  • 1 teaspoon soy sauce
  • 1 teaspoon brown sugar
  • 1/4 lime juice
  • salt pepper
  • olive oil

For cod

  • 4 pieces of cod fillet
  • salt
  • pepper
  • a pinch of sweet paprika
  • 2 tablespoons of butter
  • 1 tbsp oil

For curry

  1. Fry the chopped leek and garlic in a pan
  2. Pour the stock. Then add coconut milk and curry paste. Season with soy sauce, sugar, lime juice, salt and pepper.

For cod

  1. Melt butter and oil in a separate pan. Season the cod with salt, pepper and paprika. Fry for 4 minutes on each side
  2. Serve with rice and curry sauce. I also have avocado, celery and cucumber salad

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube