Dorsz z sosem curry. Taki obiad szybki w wykonaniu. Ryba smażona na patelni podana z pikantnym sosem curry. Całości dopełnia ryż i sałatka z awokado.
Dorsz z sosem curry
Ingredients
Na curry
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 300 ml bulionu
- 300 ml mleczka kokosowego
- 30 g czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sok z 1/4 limonki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Na dorsza
- 4 kawałki filetu z dorsza
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Instructions
Na curry
- Na patelni podsmażyć posiekanego pora oraz czosnek
- Kiedy por się zeszkli wlać bulion. Następnie dodać mleko kokosowe oraz pastę curry. Doprawić sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Na dorsza
- Na osobnej patelni rozpuścić masło z olejem. Dorsza doprawić solą, pieprzem i papryką. Smażyć po 4 minuty z każdej strony
- Podawać z ryżem i sosem curry. U mnie dodatkowo sałatka z awokado, selera i ogórka
Cod with curry sauce
For curry
- 1/2 leek
- 2 garlic cloves pressed through
- 300 ml broth
- 300 ml coconut milk
- 30 g red curry paste
- 1 teaspoon soy sauce
- 1 teaspoon brown sugar
- 1/4 lime juice
- salt pepper
- olive oil
For cod
- 4 pieces of cod fillet
- salt
- pepper
- a pinch of sweet paprika
- 2 tablespoons of butter
- 1 tbsp oil
For curry
- Fry the chopped leek and garlic in a pan
- Pour the stock. Then add coconut milk and curry paste. Season with soy sauce, sugar, lime juice, salt and pepper.
For cod
- Melt butter and oil in a separate pan. Season the cod with salt, pepper and paprika. Fry for 4 minutes on each side
- Serve with rice and curry sauce. I also have avocado, celery and cucumber salad