Dorsz z sałatką z ciecierzycy. Bardzo lubię ciecierzycę. Tym razem w sałatce z papryką, suszonymi i świeżymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Do tego obłędna ilość świeżej pietruszki. Wszystko z dodatkiem aromatycznych przypraw. Zdrowo, kolorowo i smacznie.
Dorsz z sałatką z ciecierzycy
Ingredients
Na sałatkę
- 1 puszka ciecierzycy 400 ml odsączona z zalewy
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- wędzona papryka
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekany
- 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 – 2 łyżki oliwy extra
- ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka pasty tagine może być w zastępstwie pesto z pomidorów
Na dorsza
- 2 filety z dorsza ze skórką po ok 150 g
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Instructions
Na sałatkę
- Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia
Na dorsza
- Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.
Cod with chickpea salad
For salad
- 1 can of chickpeas 400ml drained from the water
- salt
- pepper
- Roman cumin
- smoked pepper
- nutmeg
- 1 tbsp olive oil
- 1 red pepper diced
- 1 yellow pepper diced
- 6 large halves of tomatoes dried in oil or oil cut into smaller pieces
- 1 clove of garlic
- 1 bunch of parsley finely chopped
- 8 cherry tomatoes diced
- a handful of black olives cut into slices
- 1-2 tablespoons extra oil
- ½ tsp honey or maple syrup
- 1 tablespoon lemon juice
- salt and pepper
- 1 tablespoon of tagine paste can be a substitute for tomato pesto
For cod
- 2 fillets of cod with rind about 150 g
- salt pepper
- 2 tablespoons of oil
- 1 tablespoon of butter
For salad
- Add the chickpeas to the hot oil and mix with the spices. Fry until gold. Let cool.
- Put all ingredients in a bowl and mix. Set aside for 10 min
For cod
- Season the fish with salt and pepper. Heat the pan, add butter and oil. Lay the fillets skin down and fry on moderate heat for 3 minutes on each side. Remove from pan and put on paper towels.