Szukaj
Close this search box.

Dorsz z sałatką z ciecierzycy/Cod with chickpea salad

Dorsz z sałatką z ciecierzycy. Bardzo lubię ciecierzycę. Tym razem w sałatce z papryką, suszonymi i świeżymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Do tego obłędna ilość świeżej pietruszki. Wszystko z dodatkiem aromatycznych przypraw. Zdrowo, kolorowo i smacznie.

Dorsz z sałatką z ciecierzycy

Ingredients
  

Na sałatkę

  • 1 puszka ciecierzycy 400 ml odsączona z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • wędzona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1 – 2 łyżki oliwy extra
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty tagine może być w zastępstwie pesto z pomidorów

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza ze skórką po ok 150 g
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Instructions
 

Na sałatkę

  • Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
  • Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia

Na dorsza

  • Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.

 

 

Cod with chickpea salad

 

For salad

  • 1 can of chickpeas 400ml drained from the water
  • salt
  • pepper
  • Roman cumin
  • smoked pepper
  • nutmeg
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 red pepper diced
  • 1 yellow pepper diced
  • 6 large halves of tomatoes dried in oil or oil cut into smaller pieces
  • 1 clove of garlic
  • 1 bunch of parsley finely chopped
  • 8 cherry tomatoes diced
  • a handful of black olives cut into slices
  • 1-2 tablespoons extra oil
  • ½ tsp honey or maple syrup
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon of tagine paste can be a substitute for tomato pesto

For cod

  • 2 fillets of cod with rind about 150 g
  • salt pepper
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 tablespoon of butter

For salad

  1. Add the chickpeas to the hot oil and mix with the spices. Fry until gold. Let cool.
  2. Put all ingredients in a bowl and mix. Set aside for 10 min

For cod

  1. Season the fish with salt and pepper. Heat the pan, add butter and oil. Lay the fillets skin down and fry on moderate heat for 3 minutes on each side. Remove from pan and put on paper towels.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube