Dorsz w pistacjowej kruszonce. Smaczna propozycja na podanie ryby. Delikatna ryba z chrupiącą posypką z pistacji, pora, pietruszki. Całość podana z kuskusem i brukselką.
Dorsz w pistacjowej kruszonce
Ingredients
Na dorsza
- 4 filety z dorsza
- sól i świeżo zmielony pieprz
Pistacjowa kruszona
- 7 łyżek zmielonych pistacji pokruszonych pistacji ( nie na puder )
- 7 łyżek bułki tartej
- 1/4 drobo posiekanego pora
- 1 ząbek czosnku przeciśnietego przez praskę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Instructions
- Pistacje lekko uprażyć na patelni. Połączyć z bułka tartą, porem, czosnkiem, pietruszką i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
- Opłukany i osuszony filet doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wysmarowac olejem. Ułożyć skórą do dołu dorsza. Na wierzchu ułożyć pistacjową kruszonkę. Dobrze docisnąc do ryby. Piec przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.
- Podawać według uznania. Ja podałam z kuskusem i brukselkami.