Dorsz w sosie pietruszkowym/Cod in parsley sauce

Dorsz w sosie pietruszkowym. Pyszny, kremowy sos z obłędną ilością świeżej pietruszki ze świeżą rybą z piekarnika, ziemniakami i sałatą. Zdrowo i smacznie.

Dorsz w sosie pietruszkowym

Ingredients
  

Na sos

  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 600 ml pełnotłustego mleka
  • sól bialy mielony pieprz, gałka muszkatałowa
  • pęczek pokrojonej drobno świeżej pietruszki

Na rybę

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Instructions
 

Na sos

  • Rozpuścić masło w rondelku. Dodać mąkę, mieszać,żeby sie nie przypaliło. Smażyc około 2 minut. Zdjąc z ognia i doać mleko. Mieszać do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałowa. Wstawic ponownie na ogień i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien, dodać pietruszke i na małym ogniu gotowac ok 8 minut.

Na rybę

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut
  • Rybę podawać z sosem pietruszkowym i ziemniakami

 

Cod in parsley sauce

 

For sauce

  • 25 g butter
  • 25 g of plain flour
  • 600 ml full-fat milk
  • salt (white ground pepper, nutmeg)
  • a bunch of finely chopped fresh parsley

For fish

  • 2 Cod fillets
  • 4 cloves
  • 1 lemon
  • 2 tbsp olive oil
  • pepper
  • salt
  • thyme
  • ginger
  • dill

For sauce

  1. Preparation
  2. Dissolve the butter in a saucepan. Add the flour, mix it so that it does not burn. Stir about 2 minutes. Remove from the fire. Then add milk. Stir to get a smooth sauce. Season with salt, pepper and nutmeg. Put back on fire and bring to a boil. Reduce the fire, add parsley and cook on low heat for 8 minutes.

For fish

  1. Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Sprinkle with the rest of the spices. Then wrap in the aluminum foil with olive oil. Bake for about 30 minutes
  2. Serve the fish with parsley sauce and potatoes

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube