Dorsz w sosie mango. Prawdę powiedziawszy trochę się bałam co z tego eksperymentu wyjdzie, ale zupełnie niepotrzebnie. Sos mango z dodatkiem imbiru oraz sosu rybnego fajnie współgra z dorszem owiniętym w szynkę parmeńską. Całość podawana z plastrami dyni piżmowej.
Dorsz w sosie mango
Składniki
Sos mango
- 1 mango
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Na dorsza
- 2 filety dorsza po ok. 150 g
- 2 – 4 plasterki szynki parmeńskiej
- sól
- pieprz
Instrukcje
Sos mango
- Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, brązowym cukrem, imbirem, oliwą i sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku .Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.
Na dorsza
- Filety dorsza oprószyć solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka ułożyć dorsza i obwinąć go szynką.
- Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min
- Podawać z plastrami dyni pieczonej w piekarniki i szparagami.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp