Dorsz w sosie kawowo musztardowym. Niezłe zaskoczenie, co? Rybę w sosie musztardowym już jadłam. Jadłam też kiedyś mięso w sosie z dodatkiem kawy. Połączenie musztardy i kawy plus ryba to dla mnie nowość, ale ciekawa i smaczna.
Dorsz w sosie kawowo musztardowym
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 200 g pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
- 1 por pokrojony w plastry
- 5 ząbków czosnku przecisnietego przez praskę
- 200 ml śmietany kremówki
- 30 ml mleka
- 3 łyżki gruboziarnistej musztrady
- 1 espresso
- Sól
- olej rzepakowy
- Świeża pietruszka
Instrukcje
- Na patelni z rozgrzanym olejem umieścić pora. Podsmażyć przez chwilę, nastepnie dodać pieczarki. Wszystko razem dusić około 10 min. Po tym czasie dorzucić czosnek i dusić wszystko razem kolejne kilka minut.
- W małej miseczce wymieszać śmietanę, mleko, esspresso i musztardę. Powstała miksturę wlać na patelnię z pieczarkami i porem. Wymieszać do połączenia składników i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogień i dodać rybę. Dusić razem pod przykryciem przez około 20 minut, aż do zgęstnienia sosu.
Słowo kluczowe danie rybne, dorsz, kawa, musztarda, ryba
Cod in a coffee mustard sauce. Fresh fish in a creamy, tangy mustard sauce with a delicate coffee taste is a surprising and tasty dinner idea.
Cod in a coffee mustard sauce
- 4 cod fillets
- 200 g of chestnut mushrooms sliced
- 1 piece cut into slices
- 5 cloves of garlic squeezed
- 200 ml of single cream
- 30 ml of milk
- 3 tablespoons of mustard
- 1 cup of espresso
- salt
- rapeseed oil
- 1 handful of fresh parsley chopped
- Put the leek in a pan with hot oil. Fry for a moment, then add the mushrooms. Fry all together for about 10 minutes. After this time, add garlic and cook everything together for a few more minutes.
- In a small bowl, mix the cream, milk, espresso, and mustard. Pour the mixture into the pan with mushrooms and leek. Mix to combine the ingredients and bring to a boil. Reduce the fire and add fish. Simmer together under cover for about 20 minutes until the sauce thickens.