Dorsz w sosie kawowo musztardowym. Niezłe zaskoczenie, co? Rybę w sosie musztardowym już jadłam. Jadłam też kiedyś mięso w sosie z dodatkiem kawy. Połączenie musztardy i kawy plus ryba to dla mnie nowość, ale ciekawa i smaczna.
Dorsz w sosie kawowo musztardowym
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 45 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
- 4 filety z dorsza
- 200 g pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
- 1 por pokrojony w plastry
- 5 ząbków czosnku przecisnietego przez praskę
- 200 ml śmietany kremówki
- 30 ml mleka
- 3 łyżki gruboziarnistej musztrady
- 1 espresso
- Sól
- olej rzepakowy
- Świeża pietruszka
Instructions
- Na patelni z rozgrzanym olejem umieścić pora. Podsmażyć przez chwilę, nastepnie dodać pieczarki. Wszystko razem dusić około 10 min. Po tym czasie dorzucić czosnek i dusić wszystko razem kolejne kilka minut.
- W małej miseczce wymieszać śmietanę, mleko, esspresso i musztardę. Powstała miksturę wlać na patelnię z pieczarkami i porem. Wymieszać do połączenia składników i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogień i dodać rybę. Dusić razem pod przykryciem przez około 20 minut, aż do zgęstnienia sosu.
Keyword danie rybne, dorsz, kawa, musztarda, ryba
Cod in a coffee mustard sauce. Fresh fish in a creamy, tangy mustard sauce with a delicate coffee taste is a surprising and tasty dinner idea.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp