Dorsz w sosie kawowo musztardowym/Cod in a coffee mustard sauce

Dorsz w sosie kawowo musztardowym. Niezłe zaskoczenie, co? Rybę w sosie musztardowym już jadłam. Jadłam też kiedyś mięso w sosie z dodatkiem kawy. Połączenie musztardy i kawy plus ryba to dla mnie nowość, ale ciekawa i smaczna.

Dorsz w sosie kawowo musztardowym

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

  • 4 filety z dorsza
  • 200 g pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
  • 1 por pokrojony w plastry
  • 5 ząbków czosnku przecisnietego przez praskę
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 30 ml mleka
  • 3 łyżki gruboziarnistej musztrady
  • 1 espresso
  • Sól
  • olej rzepakowy
  • Świeża pietruszka

Instructions
 

  • Na patelni z rozgrzanym olejem umieścić pora. Podsmażyć przez chwilę, nastepnie dodać pieczarki. Wszystko razem dusić około 10 min. Po tym czasie dorzucić czosnek i dusić wszystko razem kolejne kilka minut.
  • W małej miseczce wymieszać śmietanę, mleko, esspresso i musztardę. Powstała miksturę wlać na patelnię z pieczarkami i porem. Wymieszać do połączenia składników i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogień i dodać rybę. Dusić razem pod przykryciem przez około 20 minut, aż do zgęstnienia sosu.
Keyword danie rybne, dorsz, kawa, musztarda, ryba

Cod in a coffee mustard sauce. Fresh fish in a creamy, tangy mustard sauce with a delicate coffee taste is a surprising and tasty dinner idea.

Cod in a coffee mustard sauce

 

  • 4 cod fillets
  • 200 g of chestnut mushrooms sliced
  • 1 piece cut into slices
  • 5 cloves of garlic squeezed
  • 200 ml of single cream
  • 30 ml of milk
  • 3 tablespoons of mustard
  • 1 cup of espresso
  • salt
  • rapeseed oil
  • 1 handful of fresh parsley chopped
  1. Put the leek in a pan with hot oil. Fry for a moment, then add the mushrooms. Fry all together for about 10 minutes. After this time, add garlic and cook everything together for a few more minutes.
  2. In a small bowl, mix the cream, milk, espresso, and mustard. Pour the mixture into the pan with mushrooms and leek. Mix to combine the ingredients and bring to a boil. Reduce the fire and add fish. Simmer together under cover for about 20 minutes until the sauce thickens.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube