Dorsz z buraczkami i frytkami z batatów. Propozycja na smaczne i kolorowe danie. Dorsz pieczony w piekarniku, buraczki z majonezem i koperkiem plus chrupiace frytki ze słodkich ziemniaków
Dorsz z buraczkami i frytkami z batatów
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na buraki
- 4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 3 łyżki majonezu
- 1 garść poszatkowanego koperku
- sól
- pieprz
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Frytki z batatów
- 3 słodkie ziemniaki w skórce pokrojone na frytki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy
- do smaku : słodka papryka mielony kmin rzymski, kurkuma
Instrukcje
Na buraki
- Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut
- Rybę podawać z sosem pietruszkowym i ziemniakami
Frytki z batatów
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni Bataty przyprawić solą, pieprzem. Doprawic do smaku papryką, kminem i kurkumą. Skropic oliwą
- Ułozyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut. Sprawdzać widelcem, żeby nie były za miękkie.
Słowo kluczowe buraki, dania rybne, danie obiadowe, Królik dba o linię
Cod, beetroot salad and sweet potato chips
For beetroot salad
- 4 beetroots cooked or baked
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- 3 tablespoons of mayonnaise
- 1 handful of finely chopped dill
- salt
- pepper
For fish
- 2 Cod fillets
- 4 cloves garlic crushed
- 1 lemon
- 2 tbsp olive oil
- pepper
- salt
- thyme
- ginger
- dill
For sweet potato fries
- 3 sweet potatoes with a skin cut into French fries
- sea salt and freshly ground black pepper
- 1 tablespoon of oil
- to taste: sweet paprika (ground cumin, turmeric)
For beetroot salad
- Grate beetroots on the grater with large eyelets. Add mayonnaise, garlic, and dill. Season with salt and pepper
For fish
- Heat the oven to approximately 180 ° Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Sprinkle with the rest of the spices. Then wrap in the aluminum foil with olive oil. Bake for about 20 minutes
For sweet potato fries
- Preheat the oven to 220 degrees Season with pepper and salt. Season to taste with sweet paprika, cumin, and turmeric. Sprinkle with olive oil
- Place on a baking sheet and bake for about 20 minutes. Check with a fork so that it will not be too soft.