Szukaj
Close this search box.

Dorsz z buraczkami i frytkami z batatów/Cod, beetroot salad and sweet potato chips

Dorsz z buraczkami i frytkami z batatów. Propozycja na smaczne i kolorowe danie. Dorsz pieczony w piekarniku, buraczki z majonezem i koperkiem plus chrupiace frytki ze słodkich ziemniaków

Dorsz z buraczkami i frytkami z batatów

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na buraki

  • 4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 garść poszatkowanego koperku
  • sól
  • pieprz

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Frytki z batatów

  • 3 słodkie ziemniaki w skórce pokrojone na frytki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • do smaku : słodka papryka mielony kmin rzymski, kurkuma

Instrukcje
 

Na buraki

  • Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut
  • Rybę podawać z sosem pietruszkowym i ziemniakami

Frytki z batatów

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni Bataty przyprawić solą, pieprzem. Doprawic do smaku papryką, kminem i kurkumą. Skropic oliwą
  • Ułozyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut. Sprawdzać widelcem, żeby nie były za miękkie.
Słowo kluczowe buraki, dania rybne, danie obiadowe, Królik dba o linię

 

 

 

Cod, beetroot salad and sweet potato chips

 

For beetroot salad

  • 4 beetroots cooked or baked
  • 2 cloves of garlic squeezed through the press
  • 3 tablespoons of mayonnaise
  • 1 handful of finely chopped dill
  • salt
  • pepper

For fish

  • 2 Cod fillets
  • 4 cloves garlic crushed
  • 1 lemon
  • 2 tbsp olive oil
  • pepper
  • salt
  • thyme
  • ginger
  • dill

For sweet potato fries

  • 3 sweet potatoes with a skin cut into French fries
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • 1 tablespoon of oil
  • to taste: sweet paprika (ground cumin, turmeric)

For beetroot salad

  1. Grate beetroots on the grater with large eyelets. Add mayonnaise, garlic, and dill. Season with salt and pepper

For fish

  1. Heat the oven to approximately 180 ° Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Sprinkle with the rest of the spices. Then wrap in the aluminum foil with olive oil. Bake for about 20 minutes

For sweet potato fries

  1. Preheat the oven to 220 degrees Season with pepper and salt. Season to taste with sweet paprika, cumin, and turmeric. Sprinkle with olive oil
  2. Place on a baking sheet and bake for about 20 minutes. Check with a fork so that it will not be too soft.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube