Ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką/Cake with plums and almond crumble

Rewelacyjne ciasto z kwaskowymi węgierkami, wykończone migdałowa, chrupką kruszonką. Szybkie do zrobienia. Proste, więc każdy powinien sobie poradzić z jego upieczeniem. Idealne ze szklanką mleka lub kubkiem gorącej kawy. Ja dodatkowo zrobiłam polewę migdałową z tego przepisu http://spicethingsup.pl/ciasto-z-gruszkami-i-polewa-migdalowa/

Ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na kruszonkę

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g migdałów rozdrobnionych tłuczkiem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g masła roztopionego

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
  • 500 gr śliwek węgierek przekrojonych na pół usunięta pestka

Instructions
 

Na kruszonkę

  • W miseczce umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Wlać rozpuszczone masło. Mokrą masę połączyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki

Na ciasto

  • W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijać mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Śliwki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki i lekko wcisnąć w ciasto. Posypać migdałową kruszonką.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Keyword ciasta z owocami, królik na słodko, śliwki, wegetariańskie
 
 

 

 

Cake with plums and almond crumble

 

For almond crumble

  • 75 g of plain flour
  • 75 g of almonds finely chopped
  • half a glass of sugar
  • 60 g butter melted

For cake

  • 3 eggs
  • 1 cup of sugar
  • 250 ml sour cream
  • 125 ml of oil
  • 500 g plain flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • juice of 1 lemon
  • 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
  • 500 gr plums cored and halved

For almond crumble

  1. Put the flour, almonds, sugar, and salt in the bowl. Pour the dissolved butter. Combine with powdery ingredients to create a crumble

For cake

  1. Whisk eggs with sugar until fluffy. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
  2. Wash and dry the plums with a paper towel and sprinkle with potato flour.
  3. Spread the batter in a springform pan with a diameter of about 24 cm. Arrange plums upside down and gently press into the batter. Spread almond crumble over it. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube