Szukaj
Close this search box.

Ciasto z syropem amaretto

Ciasto z syropem amaretto.  Do nasączenia ciasta wykorzystałam pyszny likier cytrynowy limoncello. Wtedy sobie pomyślałam, że mogę zrobić podobne ciasto ale z innym likierem. Ponieważ jestem wielką fanką migdałów padło na likier amaretto.  Mamy więc pyszne ciasto nasączone dużą ilością migdałowego syropu z alkoholową nutą. Ciasto jest bardzo wilgotne, migdałowe i bardzo aromatyczne. Przy okazji jest banalnie proste do zrobienia. Same zalety. 

Ciasto z syropem amaretto

Ingredients
  

  • 75 g pokruszonych migdałów
  • 225 gram mąki pszennej
  • 7 gram suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki Amaretto
  • 200 ml wody
  • 200 gram cukru

Instructions
 

  • W garnku umieścić migdały z pięcioma łyżkami amaretto. Nastawić na małym ogniu i zagotować. Ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Przesianą mąkę umieścić w dużej misce, dodać drożdże i sól. Ubić lekko jajka z mlekiem i miodem. Do mąki dodać jajeczna miksturę i miękkie masło. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Odcedzić migdały a płyn zostawić. Dodać migdały do ciasta.
  • Foremkę wypełnić ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do 190°C. Piec około 40 min, lub do suchego patyczka.
  • Międzyczasie zrobić syrop. W garnuszku umieścić cukier, zimna wodę. Podgrzewać powoli do rozpuszczenia cukru. Dodać płyn pozostały z gotowania migdałów i amaretto. Gotować przez kilka sekund i odstawić do ostygnięcia.
  • Upieczone ciasto umieścić w głębokim talerzu i obficie polać syropem. Można dla lepszego efektu ponakłuwać ciasto, żeby syrop wsiąknął do środka. Po kilkunastu minutach odwrócić ciasto do góry nogami i powtórzyć czynność. Ciasto może być zanurzone w syropie. Ważne żeby wchłonęło jak najwięcej syropu. Ma być bardzo wilgotne i z posmakiem likieru amaretto.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube