Ciasto z syropem amaretto. Do nasączenia ciasta wykorzystałam pyszny likier cytrynowy limoncello. Wtedy sobie pomyślałam, że mogę zrobić podobne ciasto ale z innym likierem. Ponieważ jestem wielką fanką migdałów padło na likier amaretto. Mamy więc pyszne ciasto nasączone dużą ilością migdałowego syropu z alkoholową nutą. Ciasto jest bardzo wilgotne, migdałowe i bardzo aromatyczne. Przy okazji jest banalnie proste do zrobienia. Same zalety.
Ciasto z syropem amaretto
Ingredients
- 75 g pokruszonych migdałów
- 225 gram mąki pszennej
- 7 gram suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jaja
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka miodu
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki Amaretto
- 200 ml wody
- 200 gram cukru
Instructions
- W garnku umieścić migdały z pięcioma łyżkami amaretto. Nastawić na małym ogniu i zagotować. Ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Przesianą mąkę umieścić w dużej misce, dodać drożdże i sól. Ubić lekko jajka z mlekiem i miodem. Do mąki dodać jajeczna miksturę i miękkie masło. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Odcedzić migdały a płyn zostawić. Dodać migdały do ciasta.
- Foremkę wypełnić ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do 190°C. Piec około 40 min, lub do suchego patyczka.
- Międzyczasie zrobić syrop. W garnuszku umieścić cukier, zimna wodę. Podgrzewać powoli do rozpuszczenia cukru. Dodać płyn pozostały z gotowania migdałów i amaretto. Gotować przez kilka sekund i odstawić do ostygnięcia.
- Upieczone ciasto umieścić w głębokim talerzu i obficie polać syropem. Można dla lepszego efektu ponakłuwać ciasto, żeby syrop wsiąknął do środka. Po kilkunastu minutach odwrócić ciasto do góry nogami i powtórzyć czynność. Ciasto może być zanurzone w syropie. Ważne żeby wchłonęło jak najwięcej syropu. Ma być bardzo wilgotne i z posmakiem likieru amaretto.