Rzadko w swoich wypiekach korzystam z rabarbaru. W sumie za rzadko i najwyższy czas to zmienić. Dlatego czas na Ciasto z rabarbarowym musem.Tu rabarbar na herbatnikach. Jedna warstwa w formie rabarbarowej galaretki i druga pod postacią musu. Lubię ten przyjemny, kwaskowy posmak, który powoduje, że ciasto nie jest za słodkie. Deser przyjemny na upalne dni.
Ciasto z rabarbarowym musem
Ingredients
Na rabarbarowy curd
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 2 cytryny
- rabarbar w puszce- 2 sztuki 540 gram jedna sztuka
Na ciasteczkowy spód:
- 160 gram herbatników oreo
- 40 gram roztopionego masła
Na rabarbarową galaretkę:
- rabarbar w puszce- 2 sztuki 540 gram jedna sztuka
- 3 galaretki agrestowe
Na rabarbarowy mus
- 1000 ml rabarbarowego curdu
- 10 listków żelatyny
Instructions
Na rabarbarowy curd
- Rabarbar odcedzić z soku na sitku. Zblendować na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać rabarbarowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- rabarbarową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .
Na ciasteczkowy spód:
- Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je wałkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem.
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Na rabarbarową galaretkę:
- Rabarbar zagotować z sokiem w garnku i rozpuścić w nim 3 galaretki. Wylać na ciasteczkowy spód.
Na rabarbarowy mus
- Rabarbarowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem rabarbarowy. Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.